Developerům se daří i při pandemii. Letos chystají tisíce bytů

Covidu navzdory prožili loni developeři úspěšný rok. Letos chystají další tisíce bytů, rozjíždějí se velké, dlouho odkládané projekty na brownfieldech.

Developerům se daří i při pandemii. Letos chystají tisíce bytů
Lappi Hloubětín (vizualizace) | Archiv

Bilance prodejů za loňský rok je pro developery s ohledem na pandemii více než uspokojivá. V Praze se jim podařilo udat téměř šest tisíc bytů, což je třetí nejlepší výsledek za posledních deset let. Prvotní propady z jara se víc než bohatě podařilo kompenzovat v závěru roku.

Ani letos nečekají developeři zásadní problémy s poptávkou, bydlení v Praze je nedostatkovým zbožím a stále více zajímá také investory. V plánu je postavit opět kolem šesti tisíc bytů, přičemž letos začaly nebo začnou práce také v případě několika velkých rozvojových území, u nichž se dlouhé roky čekalo na všechna potřebná razítka.

Už loni se rozjel projekt Smíchov City společnosti Sekyra Group, která letos navázala na dalším velkém brownfieldu a na nábřeží Vltavy v Karlíně začala stavět novou čtvrť Rohan City. Central Group zase zahájí přeměnu nákladového nádraží na Žižkově, kde už letos plánuje začít s výstavbou prvních z celkem více než dvou tisíc bytů.

Novým trendem posledních měsíců, který letos ještě zesílí, je vstup developerů na pole nájemního bydlení. Například skupina AFI Europe rovnou ukončila prodej bytů a vše, co postaví, zařazuje do vlastního portfolia nájemních jednotek. To má čítat až tisíc bytů.

Společnost Finep zase chce pokračovat ve spolupráci s investičními fondy, pro něž si loni poprvé vyzkoušela stavbu činžovního domu na klíč. O podobné spolupráci přitom uvažují i další firmy. Jaké zajímavé projekty letos chystají přední hráči na pražském developerském trhu?

1. Finep

Společnost Finep loni po několika letech ukončila nadvládu Central Group nad Prahou a díky více než 860 prodaným bytům se stala rekordmanem roku. Letos pokračuje v mnohaetapovém projektu Kaskády Barrandov, do prodeje jdou také další byty z Rezidence U Šárky (vizualizace).

 

2. Central Group

Loni sesazená jednička pražského trhu letos kontruje hned dvěma velkými projekty, které po dlouhých přípravách plánuje spustit. Celkem chce letos dát na trh kolem dvou tisíc bytů. Půjde hlavně o Parkovou čtvrť na nákladovém nádraží na Žižkově (vizualizace) a Teslu Hloubětín v Praze 9. Dohromady v rámci obou projektů postupně vznikne kolem čtyř tisíc bytů.

 

3. Sekyra Group

Na povolení k projektu Smíchov City, kde na místě bývalého nákladového nádraží vznikne nová čtvrť s obchody, kancelářemi i byty, čekala společnost Sekyra Group šestnáct let. Výstavba začala loni a letos se začal stavět i druhý, dlouho očekávaný projekt Rohan City v Karlíně, na kterém spolupracovala mimo jiných i architektka Eva Jiřičná (vizualizace). Celkem v obou projektech vznikne několik tisíc nových bytů.

 

4. Horizon Holding

Pro letošní rok má izraelský developer v plánu dva velké projekty: další etapy Rezidence Zahálka v Modřanech (vizualizace), úplně nový projekt pak rozjede v Karlíně pod názvem Sluncová. Celkem chce letos Horizon Holding dát do prodeje asi 550 bytů.

 

5. YIT

Stavitel „finského“ bydlení YIT Stavo letos naváže na svůj dosud největší projekt Suomi Hloubětín a na vedlejších pozemcích začne stavět další stovky bytů v rámci Lappi Hloubětín (vizualizace). Do prodeje by letos měly jít také dva zatím blíže nespecifikované rezidenční projekty v Praze 11 a Praze 15. Celkem firma počítá s nabídkou 400 až 650 bytů v roce 2021.

 

6. Vivus

Už v březnu začal developer Vivus prodávat pátou etapu velkého projektu v Uhříněvsi, po třech hodinách ale musel nabídku pozastavit pro velký zájem. Další fáze bude pokračovat v dubnu. Ve stejném měsíci jdou do nabídky také byty z projektu Golf Resort v Hodkovičkách v Praze 4 (vizualizace).

 

7. Skanska Reality

Developer letos kromě pokračování projektu Albatros Kbely druhou etapou, která jde do prodeje od dubna, chystá i úplnou novinku – Modřanský pivovar (vizualizace). V Praze 12 na místě bývalé továrny postaví bytové domy s více než sedmi stovkami bytů, zhruba 110 jich nabídne ještě letos.

 

8. JRD

Developer sázející na důraz na ekologickou šetrnost odstartoval už na začátku roku projekt Vital Kamýk v Praze 4 (vizualizace), další výstavbu chce zahájit ještě letos v Praze 9 a Praze 12. Za celý rok do nabídky firma zařadí na 150 jednotek, v dalších dvou letech jich má být dokonce 800.

 

9. PSN

Společnost specializující se především na rekonstrukce starších bytových domů chce letos uvést minimálně pět nových projektů. Prodej bytů ve Vila domu Divoká Šárka už začal, následovat má Pilcova rezidence v Sokolovské ulici v Praze 8 (vizualizace) a byty na Vinohradech.

 

10. Metrostav Development

Metrostav pokračuje ve víceetapové výstavbě v Praze 3 v projektu Byty na Vackově (vizualizace), úplnou novinkou mají být bytové domy, které vyrostou na místě bývalých pekáren Odkolek ve Vysočanech.

 

11. Trigema

Plán pro letošek zní 250 prodaných bytů, developer Trigema je nabídne v Praze 4 v rámci projektu Bydlení Braník. Další projekty v páté a třinácté pražské městské části představí až během roku. Naopak práce na extravagantním projekt Fragment v Karlíně (vizualizace) už začaly, byty ale mají být určeny k nájemnímu bydlení.

 

12. Crestyl

Klíčovým projektem letošního roku je pro skupinu Crestyl nová čtvrť Hagibor (vizualizace), kterou firma staví nedaleko stanice metra Želivského. Projekt zahrnuje byty i kanceláře, staví se v několika etapách, v té aktuální jde téměř o 170 bytů ve dvou domech. Crestyl už zároveň začal prodávat byty z další etapy, již zahájí letos.

 

13. Penta Real Estate

Developer letos plánuje pokračovat v jednom velkém projektu a zahájit tři menší, komorní. V prvním případě jde o Nuselský pivovar (vizualizace), který vzniká v Praze 4 v areálu bývalého výrobce piva. Na luxusní segment se zaměřují projekty Victoria, Pod Juliskou a dům v Chittussiho ulici v Praze 6.

 

14. UBM Development

Jedním z největších projektů UBM Developmentu je Arcus City v Praze 5 (vizualizace), aktuálně se staví první etapa. Dalších 125 bytů společnost připravuje ještě letos k prodeji v rámci Astrid Residences v Holešovicích. Společně s developerem Crestyl firma pokračuje ve výstavbě na Smíchově, konkrétně jde o projekt Neugraf.

 

15. Natland

Největší aktuální developerský projekt investiční skupiny Natland nese název Rezidence Harfistka (vizualizace) a je umístěný v pražských Vysočanech. Byty už jsou v prodeji. Kromě toho firma dokončuje přípravy novinek v Praze 6, konkrétně má jít o bytový komplex v Praze 6 – Lysolajích.