Desítky miliard pod stolem. Gastronomie kvůli covidu trpí

Tržby gastronomických zařízení se loni oproti roku 2019 propadly o 32 procent.

Desítky miliard pod stolem. Gastronomie kvůli covidu trpí
ilustrační foto | Profimedia.cz

Penězi vyjádřeno je to pokles o 63 miliard. Nejméně zasaženy byly kavárny a bistra (15 procent), nejvíce disko kluby a hospody (61, respektive 44 procent). Celkové číslo přinesla za své zákazníky společnost Dotykačka, která provozuje pokladní systémy.

Podle názoru Luboše Kastnera, který obor zastřešuje v rámci Asociace malých a středních podniků ČR, každé čtvrté zařízení dost možná nepřežije. „Odvětví gastronomie nezachrání kompenzace, ale tržby. Proto je nyní zásadní, kdy dojde alespoň k částečnému rozvolnění a obnově provozu,“ vysvětluje.

Největší propad z pohledu regionů zaznamenal v uplynulém roce Zlínský kraj. Tamější gastropodniky loni dosáhly o 41 procent nižších tržeb než v roce 2019.

Týdeník hrot

  • Kožený z kola ven?
  • Mafie, pytláci a nosorožci
Objednat nyní