Deset let od razie na Úřadu vlády: proč od té doby politika páchne?

Šlachta si dnes hraje na politika a Ištvan je stále státním zástupcem, byť přišel o šéfovské křeslo. Nám zbyla rozvalená politická scéna, na které se předhánějí protisystémová uskupení, z nichž to Babišovo si zde udělalo na pár let své soukromé dotační Palermo

Deset let od razie na Úřadu vlády: proč od té doby politika páchne?
Robert Šlachta z ÚOOZ a Ivo Ištvan, státní zástupce | foto Profimedia.cz

Desáté výročí razie Roberta Šlachty a Ivo Ištvana na Úřadu vlády se odehrálo ve znamení rozdávání podmíněných trestů v hlavní větvi tehdejší kauzy, v níž měl premiér Nečas korumpovat tři poslance ODS funkcemi, za něž měli složit mandát, aby prošel vládní úsporný balíček. Po podmínkách v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství je to asi poslední výsledek monstrakce, která změnila politickou mapu Česka a nejlépe ji vystihuje slovo puč.

Velkohubé duo

Jak jinak označit takový výsledek obřího tažení čtyř stovek policistů, rozsáhlé razie, televizního předvádění toho, kterak policisté vodí tehdejší vrchní ředitelku Sekce kabinetu předsedy vlády Janu Nagyovou v medvědu, tedy se spoutanýma rukama a nohama na jednom řetězu, jako nebezpečného masového vraha schopného zabíjet malíčkem, tiskovek přenášených všemi televizemi s hromadami peněz a zlata, které se muselo vrátit jeho majitelům. Kromě zmíněných podmínek byli obžalovaní v ostatních případech dávno pravomocně zproštěni.

V televizi jsme tenkrát poslouchali velkohubá prohlášení zmíněného dua Ištvan–Šlachta o organizovaném zločinu na Úřadu vlády a propojení vrcholné politiky s mafiánským podsvětím, což měl dokumentovat případ vynesení zprávy BIS Ivu Rittigovi (pravomocně zproštěno) nebo spolupráce náměstka vrchního státního zástupce Libora Grygárka se známým pražským Voldemortem Romanem Janouškem, z jehož okruhu pocházeli vlastníci oněch zabavených zlatých cihel. Grygárkova kauza skončila naprostou blamáží policie a jednoznačným shozením ze stolu.

O Janouškových kšeftech v Praze se stále vyprávějí legendy, ale to, že sedí, je důsledkem toho, že pod vlivem návykových látek srazil autem ženu. Policejně-prokurátorský tandem Pat a Mat svrhávající vládu nepřišel na jediný trestný čin, který by mu byl schopen dokázat. Šlachtovi takzvaní elitní protimafiánští detektivové ho nenachytali ani při přechodu silnice na červenou.

A zatímco nezákonně odposlouchávali telefony politiků a vysokých státních úředníků, řádila jim na Moravě pod okny lihová mafie jako utržená ze řetězu, což nakonec stálo několik desítek lidí život.

Od té doby to tu páchne

Šlachta si dnes hraje na politika a Ištvan je stále státním zástupcem, byť přišel o šéfovské křeslo. Nám zbyla rozvalená politická scéna, na které se předhánějí protisystémová uskupení, z nichž to Babišovo si zde udělalo na pár let své soukromé dotační Palermo, a standardní politické strany, od nichž jsme doufali v záchranu, jsou slabé jako mouchy. Politicky, ale i intelektuálně. Aby ne, když dělat politiku od toho června v roce 2013 páchne víc než řemeslo v kafilerce.

Můžeme pouze spekulovat, zda to tehdy byla jen neukojitelná touha po slávě spojená s odborně policejním diletantismem, nebo skutečně práce na objednávku kohosi, kdo na tom puči mocensky vydělal. Zapomenout bychom to ale Ištvanovi a Šlachtovi neměli. ×

Můžeme pouze spekulovat, zda to tehdy byla jen neukojitelná touha po slávě spojená s odborně policejním diletantismem, nebo skutečně práce na objednávku.