Den, kdy skončil první ministr

Opozice už odvolala prvního ministra. Kandidát na zdravotnictví Ondřej Dostál neprošel prvním zátěžovým testem.

Opozice ještě ani neznala výsledek voleb a už odvolala prvního ministra zdravotnictví. Jako eso představili Piráti a Starostové Ondřeje Dostála, jednoho z největších českých expertů na zdravotnické právo. Podle dohod měl v případě úspěchu právě on řídit resort po Adamu Vojtěchovi.

Dostál je sice odborník, ale už při prvním zátěžovém testu zklamal. Vzkázal, že lidem do jeho očkování nic není. Podle rigidního výkladu práva možná ano, ale pokud máte být politik, který bojuje proti globální pandemii, musíte jít příkladem. Taková politika bohužel je, není pro ty, kdo se přišli odstřihnout a vyžadovat něco jako právo na soukromí. Protože pokud se mentálně nepřepnete, jste Andrej Babiš, který v době omezení cestování místo příprav na druhou vlnu pandemie postoval na sociálních sítích fotky z dovolené na Krétě.

Z případu Dostál vyplývají dvě poselství. Jedno dobré a jedno špatné. Zaprvé je asi správné, že opozice prokázala jiný přístup k papalášství než strany, které dosud zemi vedly. Byl by to dobrý signál pro změnu. Na druhou stranu Babišova vláda vystřídala už dost ministrů zdravotnictví a opozice má zjevně nakročeno stejným směrem. Čili velké varování a důkaz jistého amatérismu opozice.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit