Demontáž Koněva přišla na 275 tisíc

Za odstranění a transport bronzové sochy zaplatila městská část 275 tisíc korun. Dalších 100 tisíc bude stát uskladnění v zabezpečeném depozitáři.

Demontáž Koněva přišla na 275 tisíc
ilustrační foto | Profimedia.cz

Demontáž pomníku kontroverzního sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva vyvolala ruské výhrůžky, útoky na české zastupitelské úřady z řad extremistů, trestní stíhání českých politiků, zájem světových médií i kuriózní protest zimbabwských komunistů. 

Vzhledem k celosvětovým reakcím lze říct, že odvoz sochy přišel městskou část poměrně lacino. Jak vyplývá z registru smluv, Praha 6 zaplatila za demontáž bronzového pomníku a čtyř cedulí 275 tisíc korun. 

Součástí prací byla i stavba lešení, opatření sochy ochrannou vrstvou, aby ji lana jeřábu nepoškodila, naložení na nákladní automobil a doprava do depozitáře společnosti Artex Art Safe v Měšicích u Prahy. Artex je společností, která se na uložení uměleckých děl specializuje.

Za pronájem 15 metrů čtverečních, které socha a cedule v klimatizovaném a zabezpečeném skladu zabírají, platí městská část 11 979 korun měsíčně. Radnice má smlouvu uzavřenou do konce roku, celkem tedy za nájem vydá 107 811 tisíce korun.  

Z Měšic by měla socha podle plánu směřovat do vznikajícího Muzea 20. století. Vznik instituce se však vleče, dosud není rozhodnuto ani o umístění muzea, a je tak možné, že si Koněv v depozitáři pobude déle.

Dokumenty v registru obsahují i další pikantnosti. Třeba že dílo je v dobrém technickém stavu. Ví se sice, že socha měří 3,55 metru, není ovšem známa její váha. Hodnotu materiálu, ze kterého je Koněv vyroben, nelze vyčíslit. Cena kilogramu bronzu se nicméně pohybuje kolem stovky korun.