Demokraté se pokoušejí dohodnout s republikány, jak zabránit uzavření vládních úřadů

Už od páteční půlnoci dojdou některým úřadům ve Spojených státech kvůli sporům demokratů s republikány peníze. Dohoda představitelů obou stran má zabránit uzavření těchto úřadů.

Demokraté se pokoušejí dohodnout s republikány, jak zabránit uzavření vládních úřadů
Americký Kongres, ilustrační foto | Shutterstock.com

Lídři demokratů a republikánů v americkém Kongresu v neděli představili návrh, jenž má zabránit částečnému uzavření vládních úřadů, které by jinak hrozilo v noci z pátku na sobotu. Informuje o tom dnes agentura Reuters, podle níž má návrh zajistit fungování federálních úřadů alespoň do března. Musí ho ještě schválit obě komory Kongresu.

Republikány ovládaná Sněmovna reprezentantů a demokraty ovládaný Senát nejsou schopny dosáhnout dlouhodobé dohody, a proto opakovaně předkládají jen krátkodobá rozpočtová opatření.

Také tentokrát je podle Reuters cílem především předejít krátkodobému chaosu a získat více času na přípravu komplexní legislativy.

Bez dohody by vládním úřadům zodpovědným za dopravu, bydlení, zemědělství či energetiku o páteční půlnoci došly finanční prostředky a musely by omezit svou činnost. Dalším částem vlády, včetně těm zodpovědným za obranu, by finance došly 2. února.

Dohoda počítá s tím, že první skupina úřadů bude mít dostatek peněž do 1. března a druhá do 8. března.