Dělám houby. Richard Beneš oživuje tradici pěstování lanýžů

Zakladatel společnosti Český lanýž Richard Beneš rozjíždí v Česku pěstování lanýžů. V branži ojedinělým vědeckým přístupem se snaží zvýšit úspěšnost.

Dělám houby. Richard Beneš oživuje tradici pěstování lanýžů
Richard Beneš | Tomáš Turek týdeník HROT

Richard Beneš působil ve finančnictví a svou někdejší profesi popisuje slovy „rozjížděč firem“. Jedna taková dnes dosahuje miliardových obratů. Před lety se však rozhodl ukvapený a stresující svět velkých peněz opustit. Spolu se ženou Lenkou a předním českým mikrobiologem Milanem Gryndlerem se v Česku od té doby pokouší rozjet pěstování lanýžů na základě nejnovějších vědeckých poznatků. „Dělám houby,“ říká od té doby s nadsázkou bývalým kolegům z finanční branže.

Ty zmínka o luxusní potravině obvykle hned zaujme ze dvou zdánlivě protichůdných důvodů. Jednak si chtějí povídáním o houbách na chvíli odpočinout od korporátního světa nikdy nekončících prezentací a finančních analýz, zároveň se však lanýž projevuje jako vysoce výnosná, ale také velmi riziková investice. Cílem Richarda Beneše v zásadě je snížit toto riziko na minimum.

Co je vlastně cílem vaší společnosti Český lanýž? Chcete v Česku pěstovat a prodávat lanýže?

Původní plán před šesti lety byl, že jsme si jen chtěli založit lanýžárnu. Nakonec jsme zjistili, že pro to musíme založit a vybudovat v České republice naprosto nový druh byznysu, sahající od vývoje nových pěstebních postupů až ke změně legislativy. Začalo to velmi nenápadně. Když jsme objížděli Evropu se záměrem nakoupit lanýžové sazenice, dozvěděli jsme se něco ve smyslu, že si máme za milion koupit sazenice, zapíchat je do země a za pár let že budeme bohatí. V té době jsme už toho měli o lanýžích s manželkou dost načteno a zároveň se v nás projevilo přes dvacet let v byznysu, kde jsme prakticky denně vyhodnocovali rizika. Říkali jsme si, že tak jednoduché to asi nebude. Hledali jsme proto autoritu, která se v lanýžích vyzná. Obrovským překvapením pro nás bylo, že v České republice máme jednoho z nejlepších vědců Evropy zabývajících se lanýži, docenta Gryndlera. S ním jsme se domluvili, že s manželkou znovu objedeme lanýžové země a nakoupíme vzorky sazenic, které se následně otestují v laboratoři.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit