Dávky, benefity, ale i vyhrožování. Mobilizace selhala, Putin se snaží naverbovat vojáky jinými způsoby

Kreml se vzdal dalších kol mobilizace, která loni na podzim vyvolala v ruské společnosti vlnu nespokojenosti a vedla k exodu tisíců mladých Rusů. Nyní Moskva zvyšuje úsilí získat nové vojáky v nekonečné válce jinými způsoby.

Dávky, benefity, ale i vyhrožování. Mobilizace selhala, Putin se snaží naverbovat vojáky jinými způsoby
Loňská mobilizace v Rusku byla provázena řadou demonstrací a násilným odváděním mladých Rusů na policii, kde dostali povolácací rozkaz. Tomuto scénáři se chce nyní Kreml vyhnout. | foto Profimedia.cz

I když to Kreml nechce oficiálně přiznat, musí kvůli obrovským ztrátám hledat nové způsoby, jak doplnit jednotky na frontě, které úspěšně ničí ukrajinská vojska. Ministerstvo obrany v Kyjevě tvrdí, že Ukrajinci už zabili přes 184 tisíc Rusů. Přitom před více než rokem mělo Rusko začít okupaci a likvidaci nezávislé Ukrajiny zhruba se čtvrtmilionem vojáků.

Putin už nechce opakovat situaci z loňského září, kdy vyhlásil částečnou mobilizaci, kterou provázela kritika a všeobecné zmatky, ale také nespokojené reakce veřejnosti. Spíše se snaží „vydolovat“ z ruského národa další muže, kterým slibuje řadu výhod, bez velkého humbuku. Nicméně i přes to první mobilizační dekret zůstává stále v platnosti.

Cílem je získat nové vojáky bez dalších kol mobilizace, často se slibem lukrativní profesionální smlouvy. „Kdybychom byli skutečně ve válce s celým NATO, pak by mobilizace byla logická a všichni bychom odešli bránit vlast. Ale jaký smysl to má v tuto chvíli dělat,“ pochybuje jeden ze zdrojů nezávislého deníku The Moscow Times.

Už dříve ministr obrany Sergej Šojgu slíbil, že na podzim mobilizované vojáky, kteří mají minimální motivaci bojovat za Putina, nahradí profesionály. Jen během roku 2023 by to mělo být 521 tisíc smluvních vojáků, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Úkol získat do armády dobrovolníky mají na starosti jednotlivé úřady v ruských regionech a musí splnit předem zadané kvóty. „Vždy to tak bylo, není to nic nového,“ vysvětlil jeden z regionálních zdrojů. Kvóty jsou nicméně letos vyšší. 

Noví vojáci získají velké výhody

Dokonce i moskevská radnice, která se tradičně stavěla k válce vlažně, spustila speciální webové stránky pro nábor nových vojáků, zřídila i telefonní linku a chatbota, který vyřizuje dotazy zájemců o službu v armádě na telegramovém účtu. Noví ruští vojáci mají získat veškeré výhody ruského sociálního státu včetně peněžních dávek pro rodinné příslušníky.

Nikde se samozřejmě oficiálně neuvádí slovo Ukrajina, aby ruský režim případné zájemce od služby v armádě okamžitě neodradil. Ruské úřady se snaží nováčky přesvědčit tím, že nebudou izolováni v rámci ruské společnosti, která se stále více militarizuje a připravuje na dlouhotrvající konflikt. 

Putin věří, že čím déle válka s Ukrajinci potrvá, tím spíše se oslabí jednota Západu a poleví vojenská pomoc Zelenskému a spol. Na druhou stranu se podaří vybičovat ruský vojenský průmysl k masové produkci zbraní a munice, slibuje ruské ministerstvo obrany. 

Další zranitelnou skupinou, která může nakonec skončit na frontě tváří v tvář ukrajinským vojákům, jsou mladí Rusové ve věku 18 až 27 let, kteří si musí odkroutit jednoroční povinnou vojenskou službu. 

Postihy odpíračů vojny: bez řidičáku i bankovních úvěrů

Aby se maximálně zamezilo vyhýbání se vojně, povolávací rozkazy budou nově rozesílány elektronicky do datových schránek. Kdo se bude snažit smazat účet u služby Goslugi (obdoba českých datových schránek), bude považován za podvodníka, který se vyhýbá vojenské službě.

Navíc nikdo s povolávacím rozkazem nebude moci odjet z Ruska. Ti, kteří budou výzvu ignorovat, nezískají v bance půjčku, nebudou se moci přestěhovat, přijdou o řidičský průkaz. Ruské úřady doufají, že se u branců po povinné dvanáctiměsíční službě podaří zvýšit počet podpisů profesionálních smluv v armádě. 

Změny v ruské legislativě ale vyvolávají u běžných Rusů spíše pocity nejistoty a úzkosti. „Druhou vlnu mobilizace jsme očekávali už dlouho a tohle je začátek,“ řekla pro americkou CNN jednapadesátiletá psycholožka Irina z Moskvy o digitalizaci odvodů. Kreml naopak ruské obyvatele uklidňuje, že změny legislativy nemají nic společného s mobilizací.