Darwin, želvy, české pivo

V Ekvádoru už je pivovar Golden Prague zavedenou značkou. Pandemickou krizi využil k expanzi na Galapágy

Darwin, želvy, české pivo
Ondřej Habada to má ze svého galapážského domu k Pacifiku jen skok. | foto Tomáš Nídr

Od polohovacích lůžek k pivu vede zdánlivě dlouhá cesta, a když už si ji dovedeme představit, tak spíš obráceně. Ondřej Habada a Martin Smetáček ji začali v roce 2012, kdy se potkali na výběrovém řízení firmy Linet na post jejího obchodního zástupce v Latinské Americe. Ani jeden neuspěl, ale o pár let později spojili síly na Galapágách. Ne aby nabízeli zdravotnická zařízení, ale prodávali ležák podle české receptury. Počátkem září otevřeli na hlavní Darwinově třídě tamního největšího města Puerto Ayora pivnici a restauraci Golden Prague. Sázejí na to, že se cestovní ruch narušený pandemií brzy probudí a turisté cestující za unikátní galapážskou faunou jim „ztrhnou pípu“.

Nápad nad nechutnou břečkou

Golden Prague už je v jihoamerickém Ekvádoru, ke kterému souostroví v hloubi Tichého oceánu patří, zavedenou značkou. Pivo, které vyrábějí čeští sládkové v šesti základních podobách (pět druhů ležáku a jedna IPA) a v osmi speciálech, tu sedmatřicetiletý Smetáček a jeho obchodní partneři z Česka točí ve dvou vlastních podnicích v Cuence a Guayaquilu. Kromě toho ho ze sudů čepuje další třicítka barů a také ho lze koupit v lahvích v největším řetězci supermarketů v zemi.

Nápad se zrodil v hospodě. Konkrétně v luxusní restauraci v ekvádorské metropoli Quitu, když pětice českých manažerů z podnikatelské delegace vyslané ministerstvem průmyslu a obchodu v dubnu 2015 znechuceně seděla nad lah­vemi lokálního Pilseneru. Divila se, jak je možné, že v takovém zařízení netočí pořádné pivo. U stolu padlo, že by to mohl být skvělý byznys, naučit Latinoameričany pít ležák plzeňské kvality. O dva roky později už se začaly plnit půllitry.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit