Další obět koronaviru: festival ve Varech

Filmový festival v Karlových Varech se letos neuskuteční. 55. ročník se přesouvá na rok 2021.

Další obět koronaviru: festival ve Varech
Jiří Bartoška | Michal Čížek

Tradiční filmový festival v Karlových Varech se kvůli opatřením vlády v souvislosti s koronavirovou krizí a kvůli jejím mezinárodním dopadům a celosvětově komplikované situaci letos neuskuteční, oznámili jeho pořadatelé. 55. ročník MFF Karlovy Vary proto proběhne ve dnech 2.- 10. července 2021.

Pořadatelé festivalu zvažovali i jiné možnosti, například jeho konání ještě letos v náhradním termínu. Po konzultacích s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem a premiérem Andrejem Babišem však dospěli k závěru, že konání letošního ročníku v jiném termínu či rozsahu by s sebou stále neslo zdravotní rizika a omezení, která by bylo z organizačního hlediska velmi těžké zajistit.

„Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí u nás a jako organizátoři jsme nakonec dospěli k názoru, že hledání redukovaných nebo alternativních variant by šlo proti jeho hlavnímu smyslu, a tím je vzájemné setkávání diváků, filmových tvůrců, lidí z různých oblastí života a jejich kolektivní vnímaní filmových děl,“ uvedl prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Vzhledem k tomu, že vládní plán uvolňování opatření počítá s otevřením kin pro daný počet návštěvníků od 8. června, připravují pořadatelé v původním termínu speciální verzi tradiční přehlídky Vary ve vašem kině.