Evropa je ekonomickým obrem, ale politicky je stále trpaslíkem. Je čas to změnit

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Celý článek
0

Největší ruské bance se daří. Sberbank po historickém zisku vyplácí rekordní dividendu

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Celý článek
0

Praze chybí 85 tisíc bytů. Ceny ale nejsou přepálené, dál porostou, říkají developeři

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Celý článek
0

Místo fitka cvičení s puškou. Ukrajinští civilisté se připravují na okupanty

Čím dál více Ukrajinců navštěvuje tělocvičny a posilovny, které jim nabízejí výcvik pro případ bojů proti Rusům.

Místo fitka cvičení s puškou. Ukrajinští civilisté se připravují na okupanty
Výcvik ukrajinských civilistů, jak zacházet se zbraněmi | foto Shutterstock.com

„Granát!“ Takový pokřik by byl ještě minulý rok v kyjevské tělocvičně a posilovně EBŠ nemístný. Lidé by si ťukali na čelo, pokud byste přišel do sportovního klubu v neprůstřelné vestě. Putinova válka ale změnila běžný život obyčejných Ukrajinců. Ti, kteří zůstávají v zemi, mají často zájem o základní výcvik se zbraní, základy bojové taktiky, péče o raněné a zlepšení fyzické kondice. 

Tělocvična v Kyjevě nyní nabízí kurzy, jak se krýt před granátem nebo jak zacházet s útočnou puškou. Bojový výcvik, který trvá tři týdny, zahrnuje i základy přibližování k nepříteli se zbraní, krycí palbu nebo zastavení krvácení ze střelných ran. „Kurz je určen pro naprosté začátečníky,“ vysvětlil pro Rádio Svobodná Evropa jeden z instruktorů žádaného kurzu Kyrylo Kurinnij.

Po roce 2014, když Rusko anektovalo Krym a začala válka na východě Ukrajiny, vstoupil do polovojenské skupiny Pravý sektor, aby se naučil zacházet se zbraní. Stejné pocity nyní zažívá stále více Ukrajinců, včetně žen, které chtějí být připraveny na případ, že přijdou ruští okupanti. Po zprávách o válečných zločinech ruských vojáků včetně znásilňování nejen žen, ale i dětí není divu. 

Jen v hlavním městě Ukrajiny nabízí minimálně deset různých organizací podobné kurzy, jak se se zbraní v ruce bránit nezvaným vojákům. Zájem začal stoupat už několik měsíců před invazí, od konce února zesílil. Kyjev se prvotnímu překvapivému útoku ubránil, nyní boje zuří na východě a jihu země. 

Válce nelze uniknout

Andrij Ševcov, pětatřicetiletý IT specialista, je jedním z účastníků kurzu. I když o záměrech Rusů neměl valné mínění ani před letošním útokem, po něm přišel o veškeré iluze. „Pochopil jsem, že válce nelze uniknout,“ vysvětlil rodák z Doněcku. Od invaze dobrovolně pomáhá ukrajinské armádě jako odborník v oblasti IT a k tomu se polovojensky vzdělává, jak sám říká. Řada mladších Ukrajinců bez výcviku tvrdí, že se v kurzech chtějí lépe připravit na případný povolávací rozkaz.

Pětadvacetiletý Stanislav Tihonko dodal, že polovina jeho přátel už většinou slouží v první linii. Na konci února byl armádou odmítnut, protože neprošel vojenským výcvikem, tak si nyní doplňuje patřičné vzdělání a už si zažádal o zbrojní průkaz. 

„I kdybych nenarukoval, chci být připraven na možnost pouličních bojů,“ dodal k další motivaci umět střílet z kalašnikova. Nechce dopadnout jako civilisté v Buči, kteří byli zákeřně střeleni ruskými vojáky do týla se svázanýma rukama. 

Majitel tělocvičny Oleksandr Polovij vysvětlil, že po začátku ruské invaze byl úplně paralyzován, přepadení země začalo na jeho narozeniny. I proto se rozhodl organizovat vojenské kurzy, aby byli lidé z Kyjeva propříště lépe připraveni na prokremelské útočníky. „Válka není sprint, ale maraton,“ dodal k tomu, že by si vojenským výcvikem měl projít na Ukrajině každý. Podobně jako je tomu v neutrálním Švýcarsku, kde zůstává pro muže vojenská služba povinná.

Nový životní styl: puška a neprůstřelná vesta

Vojenský výcvik se nicméně pro řadu Ukrajinců stává novým životním – byť vynuceným – stylem. Navazuje na mnohdy partyzánskou minulost Ukrajinců během druhé světové války nebo i po ní v případě odpůrců Sovětského svazu.

Ukrajinská armáda také poskytuje zájemcům dvoudenní rychlokurz v přírodě. Vojáci vysvětlují civilistům, jak dostat zraněné z místa bojů, dobrovolníci se učí zacházet s různými druhy zbraní včetně obsluhy dronů nebo to, jak přenocovat v zákopech. Vyvrcholením kurzu je cvičný boj dvou skupin mezi pozicemi v zákopech. 

Vznikají soukromé školy taktického a bojového výcviku pro civilisty. Největším problémem je sehnat dostatek zkušených instruktorů, většina z nich je nasazena na frontě nebo v její blízkosti. 

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že v současnosti brání Ukrajinu přes milion lidí. Většina z nich, 700 tisíc, je mobilizována v ozbrojených silách, zbytek jsou příslušníci Národní gardy, kteří mají vojenské i policejní pravomoci.

Ukrajinský parlament prodloužil v polovině srpna dobu mobilizace o další tři měsíce. Úřady ale tají, jak je přesně organizována, s odkazem na vojenské tajemství. Nechtějí, aby se opakovala panika a chaos z prvních týdnů mobilizace. 

Ukrajině v těchto týdnech nechybějí lidé, ale pokud se válka protáhne, porostou ztráty a další rekruti se budou hodit, zdůraznil kyjevský vojenský expert Mychajlo Žirochov. Většinou absolvují dvouměsíční výcvik. Pokud jsou považováni za dostatečně fyzicky i psychicky odolné, míří na frontu. Pokud ne, slouží mimo frontovou oblast. Při neustálém dělostřeleckém ostřelování hraje hlavní roli psychická výdrž a vysoká bojová morálka, dodal.