Zeolity a fotoaktivní nanovlákna. Čeští vědci zkoumají nové materiály pro průmyslové využití

Díky štědrému evropskému projektu vzniklo před čtyřmi lety na Univerzitě Karlově špičkové výzkumné centrum zkoumající nové materiály.

Zeolity a fotoaktivní nanovlákna. Čeští vědci zkoumají nové materiály pro průmyslové využití
Tři klíčoví vědci centra CUCAM (zleva) Petr Nachtigall, Jiří Čejka a Ivan Němec. | Hynek Glos

„Snažíme se nejen o to, abychom vyvíjeli nové materiály, ale aby tyto materiály k něčemu byly,“ říká Petr Nachtigall, jeden ze zakládajících členů Centra pro cílenou syntézu a aplikace perspektivních materiálů (CUCAM - Charles University Centre of Advanced Materials). Centrum na Přírodovědecké fakultě UK vzniklo před čtyřmi lety na základě unikátní výzvy ministerstva školství na podporu excelentních výzkumných týmů. „Kromě materiálů pro průmyslovou katalýzu se zaměřujeme i na materiály pro optoelektronické aplikace nebo nanomateriály využitelné například ve zdravotnictví,“ doplňuje Nachtigall.

Od zeolitů k obvazům

Na počátku celého projektu byl experimentální výzkum zeolitů - minerálů s širokým průmyslovým využitím. Zeolity se tradičně připravovaly smícháním chemikálií za definovaných podmínek - teoreticky by takových zeolitů šly připravit miliony, prakticky se jich dařilo získat pouze 250.

„Podařilo se nám objevit zcela nový způsob, jak zeolity připravovat. Nejdříve připravíme stavební jednotky - dvoudimenzionální desky, které následnou manipulací uspořádáme a vytvoříme nový zeolit, který by nešlo vyrobit jinak,“ popisuje profesor Čejka revoluční metodu ADOR (Assembly, Disassembly, Organisation and Reassembly), díky které se dostali na světovou špičku v oboru chemie zeolitů. „Současně jsme chtěli pochopit, jak to funguje na molekulární úrovni a zda by tato metoda šla modifikovat a aplikovat i na další materiály,“ doplňuje teoretický chemik Petr Nachtigall.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit