CTP chce po Nizozemsku i do Německa

Developerská společnost Remona Vose po vstupu na burzu staví v Rakousku, rozhlíží se po Nizozemsku a zvažuje vstup na německý trh.

CTP chce po Nizozemsku i do Německa
Richard Wilkinson | Tomáš Novák týdeník HROT

Hájemstvím developerské skupiny CTP, založené před více než dvaceti lety v Humpolci Nizozemcem Remonem Vosem, byla léta střední Evropa a postkomunistické země s důrazem na Česko, kde také drží největší podíl svého portfolia o 6,3 milionu metrů čtverečních. 

V posledních letech a po letošním úspěšném vstupu na burzu v Amsterodamu se však provozovatel logistických parků začíná stále intenzivněji zajímat i o složitý západoevropský trh. Letos začne CTP poprvé stavět v Rakousku, zároveň společnost vyčlenila 300 milionů eur na expanzi do Vosova rodného Nizozemska. A podle finančního šéfa Richarda Wilkinsona významně pokukuje i po Německu. „Německo je velká země a je tam mnoho příležitostí. Nikam nespěcháme, ale pokud se naskytne dobrá příležitost, budeme rychlí,“ říká v rozhovoru pro týdeník Hrot Wilkinson.

CTP není první tuzemský provozovatel logistických hal (byť Wilkinson označuje CTP za mezinárodní společnost), kterého lukrativní trh největší evropské ekonomiky láká. Již před dvěma lety se tam vydala skupina Accolade Milana Kratiny, která dnes vlastní parky v Bochumi a Alsdorfu na západě země. 

Přesto podle Wilkinsona zůstanou pro společnost klíčové tradiční trhy. Na rozdíl od mnoha jiných nesdílí skepsi ohledně přechodu automobilového průmyslu k elektromobilitě. A právě v transformaci sektoru vidí obrovskou šanci pro střední Evropu. „Střední Evropa rostla rychle před covidem a má dobrou vyhlídku růst nejrychleji i po covidu,“ je optimistou Wilkinson.

S přispěním Pavla P. Novotného.

Celý rozhovor s Richardem Wilkinsonem a reportáž o méně tradičních investicích CTP v Brně si můžete přečíst v tištěném vydání týdeníku Hrot, které vychází v pondělí 19. července 2021.