ČSSD po 30 letech nebude ve Sněmovně, Hamáček končí

ČSSD se poprvé v historii samostatného Česka nedostane do Poslanecké sněmovny. Předseda strany Jan Hamáček oznámil, že rezignuje.

ČSSD po 30 letech nebude ve Sněmovně, Hamáček končí
ČSSD se loučí s Poslaneckou sněmovnou, ilustrační foto | Tomáš Turek, týdeník Hrot

ČSSD ve volbách získala jen 4,67 procenta hlasů, což jí ke vstupu do Sněmovny nestačí. V roce 2017 měla 7,27 procenta a 15 mandátů. Nyní má její klub 14 poslanců, když Jaroslav Foldyna loni přešel do SPD.

Hamáček uvedl, že oficiálně funkci složí na jednání předsednictva strany 25. října. „Přeju sociální demokracii, aby chytla druhý dech a za čtyři roky se do Sněmovny vrátila,“ řekl.

Voliči dali podle Hamáčka najevo, že si přejí pravicovou vládu a levice ve Sněmovně zastoupena nebude. „Mrzí mě to, nicméně je to rozhodnutí našich občanů,“ dodal. ČSSD podle něj zaplatila volebním výsledkem část ceny za účast ve vládě. Strana ale podle něj tuto zkoušku přežije.

Šéf Mladých sociálních demokratů Lukáš Ulrych prohlásil, že se sociální demokracie vrátí a s ní přijde zákon: „Tohle není žádná konečná, jak si pravičáci myslí.“

Hamáček je předsedou ČSSD od února 2018, ve funkci byl potvrzen v březnu 2019 a dubnu 2021. Strana pod jeho vedením nezvrátila sestup preferencí a ve volbách ztrácela. V komunálních volbách v roce 2018 přišla téměř o polovinu mandátů, o rok později ztratila zastoupení v Evropském parlamentu. Loni neobhájila ani jeden z deseti mandátů v Senátu a přišla také o nejvíce postů v zastupitelstvech krajů.