Covidové k. o. pro eRoušku

Až jednou s odstupem času budeme na pandemii vzpomínat, bude eRouška a celá chytrá karanténa tou nejlepší připomínkou selhání státu

Když minulý týden ministerstvo zdravotnictví ohlásilo, že vypíná mobilní aplikaci eRouška, působilo to jako špatný vtip. Ministerstvo jako důvod uvedlo, že aplikace splnila svůj účel a díky očkování a blíže neupřesněným „dalším nástrojům“ pro krocení pandemie už není nadále potřeba.

eRoušku ministerstvo společně s dobrovolníky vyvinulo loni a od začátku ji vydávalo za skvělý a inovativní nástroj pro boj s šířením koronaviru. Stačilo zapnout v mobilu bluetooth a přístroj poté svého majitele varoval, pokud se během dne vyskytl poblíž člověka pozitivně testovaného na covid. Za dobu fungování prý aplikace upozornila na 400 tisíc potenciálně rizikových setkání, což je prý důkaz kvality.

Na první pohled působí tato čísla impozantně. Problém je, že se nikdy nedozvíme, nakolik skutečně eRouška pomohla a jak by se epidemie vyvíjela bez ní. Už samo její ukončení uprostřed nové vlny epidemie nicméně vypadá jako přiznání, že to nebyla žádná velká sláva.

Nejde ale jen o eRoušku. Stejně jako u předchozích vln se opakuje scénář, kdy vláda a hygienické stanice uklidňují, že tentokrát jsou už opravdu připraveny a obavy nejsou namístě, aby po pár dnech rezignovaně přiznaly, že se situace vymkla kontrole a boj s pandemií zkolaboval.

Až jednou s odstupem času budeme na pandemii vzpomínat, bude eRouška a celá chytrá karanténa tou nejlepší připomínkou selhání státu. Nabízí se kacířská otázka, jestli by nakonec průběh pandemie nebyl mírnější bez těchto skvělých nástrojů. Lidé by se nespoléhali na to, že je ohlídá někdo jiný, byli by obezřetnější a snažili se ochránit sami.