Covid na mozku

Stát postavil vědecké parky a teď neví, co s nimi

Covid na mozku
van Graafův generátor | Tomáš Novák týdeník HROT

Je všední den, blíží se konec školního roku a na tomto místě bývá obvykle až nezdravě rušno. Číslem řečeno dva tisíce dětí pohromadě a každý den zas a znovu. Prostě vrchol sezony. Teď je parkoviště libereckého science centra IQ Landia úplně prázdné. Není koho vítat.

Centrum má otevřeno jen dva dny v týdnu a dětí přijde sotva třicet. Jeho ředitel Pavel Coufal si připisuje další ztrátu k desetimilionovému propadu kvůli koronavirovým opatřením. Stejně jsou na tom i další centra, která si Česko postavilo díky evropským dotacím. Hrozí vážné potíže a nejde jen o budovy nebo pracovní místa. V sázce je vzdělání dětí.

Nenaplněné očekávání

V liberecké IQ Landii to po většinu dní vypadá jako ve zhasnutém lunaparku. Napůl rozříznutou škodovku, přistávací vesmírný modul a stovky dalších atrakcí nemá kdo obdivovat. „Otevřeli jsme až 5. června. Dříve se to nevyplatilo a nevyplácí se to vlastně ani teď,“ říká ve své kanceláři Pavel Coufal, původně učitel zeměpisu a němčiny, který se rozhodl centrum vybudovat. Na otázku, jestli by do projektu znovu šel, kdyby věděl, co ví teď, odpovídá až po dlouhém mlčení. „Jak se stát zachoval, bylo pro nás ředitele všech center rozčarováním. Ale je to srdcová záležitost, šel bych do toho znovu,“ popisuje. Mimochodem je také autorem řady vzdělávacích prvků rozmístěných po jednotlivých expozicích v šesti patrech.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit