Co zbylo z čínského hurá. Ani pohrobkům CEFC se v Česku moc nedaří

Pět let uplynulo od chvíle, kdy Česko velkolepě přivítalo na oficiální návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Výsledky návštěvy rozhodně velkolepé nejsou.

Co zbylo z čínského hurá. Ani pohrobkům CEFC se v Česku moc nedaří

Evropskou třídu vedoucí od letiště lemovaly toho dne oslavné nápisy a vlajky. Čínské bojůvky se za přihlížení české policie praly s lidmi poukazujícími na to, že čínský režim porušuje lidská práva. Politici a byznysmeni se radovali, jak do tuzemské ekonomiky potečou miliardy a jak zde budou čínské firmy ve velkém investovat. Výsledek? Dopadlo to úplně jinak.

Pokud nějaká Čínou vlastněná firma v Česku aktuálně funguje a nelze ji přehlédnout, je to fotbalový klub Slavia Praha. Jen na dresech hráčů původní nápis CEFC během pár let vystřídalo logo a „rozsypaný čaj“ čínské státní korporace CITIC Group. Jisté je, že bez čínských peněz by tým z Edenu nyní rozhodně nebyl tam, kde je. Jinak jsou ale čínské investice v Česku reputačně i byznysově jasným debaklem.

Česko–Čína a zpět

Čínskou firmou číslo jedna byla v Česku původně CEFC. Její údajný majitel Jie Ťien-ming se stal dokonce čestným poradcem českého prezidenta Miloše Zemana. Tváří CEFC v Česku byl nicméně hlavně  Jaroslav Tvrdík, který čínskou firmu s velkým nákupním apetitem a zdánlivě neomezenými zdroji do Česka přivedl.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit