Od Macrona na finanční prokuraturu. Co se stane, když bude Babiš prezidentem

Podezření z praní špinavých peněz a vážných daňových deliktů ve Francii může Andreji Babišovi, pokud se stane prezidentem, jeho vztahy se zahraničím hodně zkomplikovat.

Od Macrona na finanční prokuraturu. Co se stane, když bude Babiš prezidentem
Andrej Babiš | foto Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

V tuto chvíli je to opravdu velká hypotéza: Andrej Babiš (ANO) byl zvolen nástupcem Miloše Zemana a po pár měsících ve funkci se znovu chystá navštívit svého „kamaráda“ (a současně francouzského prezidenta) Emmanuela Macrona. Jak to bude vypadat?

Napřed proberou zásadní evropské záležitosti, pak společně povečeří v Elysejském paláci, vymění si dárky a usmějí se do objektivů fotoaparátů. Druhý den ráno následuje neoficiální část Babišovy návštěvy – návštěva Národní finanční prokuratury, aby tam podal vysvětlení ohledně podezřelého nákupu honosné vily s pozemky v Mougins na jihu Francie.

Expremiér totiž lukrativní nemovitosti před lety získal prostřednictvím řetězce offshorových společností se sídlem v Monaku a na Britských Panenských ostrovech. Babiš opakovaně tvrdí, že všechno bylo legální, a říká, že nemůže být z ničeho vyšetřován, když ho žádný francouzský úřad nekontaktoval.

To, že se podezření z praní špinavých peněz a vážných daňových deliktů skutečně prověřuje, ale Hospodářským novinám potvrdila samotná Národní finanční prokuratura. A podala i vysvětlení, že prošetřované osoby nemusejí být podle francouzského trestního řádu v této fázi informovány.

Ano, to, že Andrej Babiš bude muset na výslech do Francie, je velká fantazie. Prezidenta chrání diplomatický pas, také se může ukázat, že francouzské úřady nic nezákonného neodhalí, případně zjistí, že podezřelá transakce je už promlčená.

Anebo se může stát, že se Babiš českým prezidentem nestane.