Co přijde po covidu? Postcovid!

Po celém Česku vznikají centra specializovaná na postcovidový syndrom. Zapojit se chtějí i lázně

Co přijde po covidu? Postcovid!
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Radek Ježdík prodělal covid před měsícem a půl. Jak sám říká, přestál to dobře. Bolela ho záda, ztratil čich a chuť a byl unavenější než obvykle, ale žádná tragédie. Zvládl i pracovat z domova. Dnes se cítí dobře, kromě toho, že čich a chuť se mu zatím vrátily tak na padesát procent, mu žádné potíže nepřetrvaly. Radka jsme nicméně využili jako „pokusného králíka“, abychom v hořovické nemocnici zjistili, čím vším by si měl pacient projít, pokud má po nemoci konkrétní potíže nebo se ani po třech měsících po prodělaném covidu necítí fit. Říká se tomu postcovidový syndrom a patrně o něm ještě hodně uslyšíme.

Už nyní je jasné, že se tento syndrom může týkat desítek tisíc lidí. Když jsme byli pár měsíců „best in covid“, těžko vyloučit, že budeme „best in postcovid“. Lékaři odhadují, že postcovidový syndrom postihne každého desátého, který nemoc prodělal. Nemocnice najíždějí do běžného provozu a obnovují neakutní péči, do toho začínají po celé zemi vznikat postcovidová centra nebo poradny. Na tyto pacienty jsou nachystané i lázně, které usilují o to, aby pojišťovny pro své klienty zmírnily podmínky, za kterých jim postcovidovou léčbu zaplatí.

Hodně v jednom

Hořovickou nemocnici ze zdravotnického holdingu Akeso Sotiria Zavalianise jsme si vybrali, protože začala jako jedna z prvních nabízet komplexní postcovidové vyšetření v rámci své společnosti Altoa, zaměřené na nadstandardní služby. Ne že bychom se k potřebným vyšetřením v nemocnici jinak nedostali, výhodou této služby ale je, že nám dokázali rychle vtěsnat všechny potřebné prohlídky do jednoho dne a za pár hodin jsme mohli odjet s kompletním výsledkem.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit