Co lidi štve na ČT

Přestože česká veřejnoprávní média patří podle výzkumů mezi nejdůvěryhodnější, část společnosti jim nemůže přijít na jméno

Co lidi štve na ČT
ilustrační foto | Shutterstock.com

Proč? Neukazují svět, jaký ve skutečnosti je. Minimálně tak soudí stoupenci takzvaných populistů. Vysvětlení přinesl tým z brněnské Masarykovy univerzity. Reprezentativní studie o 3251 respondentech vyšla Kláře Smejkal, Jakubu Mackovi, Lukáši Slavíkovi a Janu Šerekovi v The International Journal of Press/Politics.

Čtveřice se zaměřuje na rozdíl v důvěře ve veřejnoprávní média mezi sympatizanty populistických a ostatních stran. Populismus chápou jako ideologii, která rozlišuje mezi skupinou dobrých „obyčejných lidí“, proti nimž stojí špatné elity a menšiny. Vzestup dělení sledují v nespokojenosti s tradičními stranami, která souvisí s nedůvěrou v instituce obecně. Patří mezi ně i média.

Veřejnoprávní média provokují ze své podstaty. Zákon jim ukládá podporu pluralismu i vlídný přístup k menšinám. To se ukazuje jako problém, popisuje čtveřice, která pojímá důvěru v média dvojím způsobem. Zaprvé lidé důvěřují médiím podle toho, jak moc odpovídají jejich světonázoru. Zadruhé podle toho, nakolik jejich práci považují za nestrannou a objektivní.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit