Co když na vás přijde „berňák“? Vždy buďte o krok napřed

Při jednání s finančním úřadem je nezbytná zdravá zdrženlivost. Sdělujte a prokazujte pouze to, na co jste tázáni.

Co když na vás přijde „berňák“? Vždy buďte o krok napřed
Daňová kontrola je významným kontrolním nástrojem v rukou správce daně, jenž má svá jasně daná pravidla. | Shutterstock.com

Taky ve vás sousloví daňová kontrola vyvolává nepříjemný pocit? Nejste v tom sami. S tímto pocitem se setkává většina lidí, včetně poctivých podnikatelů, a dokonce i část profesionálů, jejichž denním chlebem jsou právě daně. O tom, jestli je takový pocit namístě a zda se s ním dá něco udělat, si povíme v tomto článku. Protože nepříjemné se často pojí s tím, co neznáme.

Co napsal život

Daňová kontrola je významným kontrolním nástrojem v rukou správce daně, jenž má svá jasně daná pravidla. Smyslem tohoto textu však není hledat, co a jak upravuje zákon, ale spíše ukázat, co napsal život sám.

Zákon správci daně přiznává řadu práv, respektive nabízí řadu možností, jak získat potřebné informace a důkazní prostředky. V dané souvislosti nesmí být zapomínáno na fakt, že kontrolovaný subjekt není jediným zdrojem informací. Je nutné počítat s tím, že již v okamžiku zahájení daňové kontroly správce daně disponuje údaji, které má ve svých vlastních evidencích.

Ty jsme mu poskytli buď my sami (typicky například v kontrolních hlášeních), nebo ostatní subjekty, a to nejen v rámci plnění běžných zákonných povinností. Pokud totiž správce daně provedl již dříve některý z kontrolních postupů u vašich obchodních partnerů, má pravděpodobně v ruce kopie různých dokladů, smluv a jiných listin a také řadu adresných informací. Tento stav sám o sobě nemusí znamenat žádnou hrozbu, ale určitě je dobré na toto při jednání se správcem daně nezapomínat.

Méně je více

Další důležitou věcí při jednání s finančním úřadem je zdravá zdrženlivost při sdělování informací a předkládání důkazních prostředků. Jedná se o opatření, které je velmi jednoduché, univerzální a přitom velmi užitečné.

Tímto vás nijak nenabádám k tomu, abyste se schovávali za hradbu mlčení a relevantní podklady drželi pod zámkem. Naopak. Předkládání či navrhování důkazních prostředků je právem i povinností kontrolovaného subjektu a na samotný výsledek daňové kontroly má zásadní vliv.

Smysl této rady spočívá v něčem jiném – v tom, že méně je více. Nikdy totiž nevíte, jakým směrem úvaha správce daně zamíří a kdy se mnohdy zcela nevinná informace například o výši obchodní přirážky stane zbraní, která míří proti vám. Tak tomu může být třeba v situaci, kdy se vaše příjmy budou zdát správci daně malé. Sdělujte a prokazujte tedy pouze to, na co jste tázáni.

Poslední důležitá rada s tou předchozí souvisí, ale zřejmě pro vás bude skutečnou výzvou. Chtělo by se mi říct: „Vždy buďte krok před správcem daně!“ Avšak vím, že tento požadavek lze klást pouze na profesionály v oboru.

A proto moje rada zní: Držte se správcem daně krok, neztrácejte přehled v tom, co jste finančnímu úřadu řekli, ukázali či předložili. Správce daně vám naslouchá, a to i v rámci neformální komunikace například na chodbě úřadu nebo při telefonním hovoru. Pokud takto sdělené informace bude správce daně považovat za důležité, zachytí je do úředního záznamu coby řádné součásti spisu, jenž je v souvislosti s daňovou kontrolou vždy veden.

A zkuste si sami zodpovědět otázku, jaká je pravděpodobnost, že písemná podoba vašeho sdělení bude věrně zachycovat faktický obsah komunikace.

A co dodat na závěr? Snad jen amat victoria curam aneb štěstí přeje připraveným. 

Autorka je tax managerem ve společnosti PKF Apogeo Tax