Rána pro ukrajinskou ekonomiku. Evropa omezí dovoz drůbeže, vajec a cukru

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Celý článek
0

Důchodová reforma musí být na sílu. Dobrovolnost nemá smysl, kdo si nechce spořit, ať ze systému vystoupí

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Celý článek
0

Praha nestaví a je drahá. Investory teď více lákají Brno a Ostrava

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Celý článek
0

Co bude s plukem Azov? Cvičí nové členy, ostatní čeká trest smrti

Pluk Azov i přes ztráty v bitvě o Mariupol cvičí nové členy v okolí Záporoží. Na výcviku se podílí také americká soukromá skupina The Mozart Group. Zajaté bojovníky z oceláren naopak čeká trest smrti.

Co bude s plukem Azov? Cvičí nové členy, ostatní čeká trest smrti
Příslušníci pluku Azov v roce 2020 | foto Shutterstock.com

Bojovníci pluku Azov se již nesmazatelně zapsali do historie Ukrajiny při obraně oceláren Azovstal v Mariupolu, kdy se po několik měsíců bránili ruské přesile bez dostatečných zásob potravin, vody a munice. Nakonec se – po evakuaci civilistů – na příkaz vedení armády v Kyjevě vzdali. 

Osud několika stovek bojovníků je od té doby nejasný. Je ale pravděpodobné, že jsou mučeni a vyslýcháni. Původně měli být souzeni speciálním tribunálem v Doněcké separatistické republice, kde jim podle ministra spravedlnosti samozvané republiky Jurije Sirovatka za „takové zločiny“hrozí trest smrti

Nově ale Moskva oznámila, že tisícovka „obránců Azovstalu“ byla převezena na území Ruské federace, kde jsou vyšetřováni bezpečnostními orgány. Také zde jim hrozí trest smrti, protože je Rusové považují za teroristy.

Kyjev naopak členům pluku, jenž je ruskou propagandou spojován s ukrajinskými neonacisty, slibuje, že je vymění za jiné ruské zajatce. Bez souhlasu Kremlu k tomu ale pravděpodobně nedojde. Moskva trvá na konání soudního procesu. 

Vytlačíme Rusy zpět

V současnosti se pluk snaží reorganizovat, aby byl opět plně bojeschopný. Cvičí nové zájemce a snaží se setřást ruskou propagandou živený obraz ukrajinských nacistů, respektive nacionalistů. Cílem výcviku je být připraven na ruské invazní síly s tím, že budou vytlačeny zpět na území Ruska.

„Nevěřte ruské propagandě. Nazývají nás nacisty, skutečnými nacisty je ale ruská armáda,“ řekl reportérům The Wall Street Journal devětadvacetiletý Vjačeslav Rodionov, původní profesí flétnista Kyjevského symfonického orchestru, jenž nyní vede jednotku dvaceti bojovníků Azov, které cvičí v blízkosti města Záporoží.

Členové původně dobrovolnického praporu, který se později stal součástí Národní gardy, mají kontroverzní pověst. Po útoku Ruska zveřejnila 27. února garda video, ve kterém bojovník namáčí kulky do vepřového sádla s cílem zastrašit muslimské Čečence, které do bojů povolal Putin. Tweet s videem Twitter zablokoval, protože porušil pravidla proti rasismu. 

Samozřejmě nelze pominout, že první velitel Azova Andrij Biletský se otevřeně hlásil k nadřazenosti bílé rasy. V roce 2016 založil pravicovou politickou stranu. Popírá, že je neonacistou. „Etnický Ukrajinec z Doněcku bojující se svatojiřskou stuhou nebo rudou hvězdou je pro mě méně Ukrajinec než Gruzínec narozený v horách,“ vysvětluje nyní, kdy se účastní školení nových členů pluku. Azov se proslavil už v roce 2014, kdy vytlačil Rusy z Mariupolu. 

Rychle se dostat na frontu

Stejného cíle se bojovníci nevzdávají ani nyní. Pluk je formován zejména motivací a odhodláním bojovat proti ruským okupantům. Často se hlásí lidé s vysokoškolským diplomem, v řadě případů jde také o fanoušky ukrajinských fotbalových týmů. V roce 2014 prapor čítal 345 členů a dvě pětiny z nich studovaly na vysoké škole, zejména historii. Nyní se jejich počet odhaduje až na 2500. 

Bývalý ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov vysvětlil, že Rusové udělali z bojovníků zaryté ukrajinské neonacisty, přitom většina z nich mluví rusky, protože pocházejí z jižní a východní části země, kde se jazykem Puškina a Dostojevského běžně hovoří.  

Noví bojovníci, kteří se hlásí od 24. února, kdy Rusko napadlo jejich vlast, o sobě tvrdí, že jsou hrdými Ukrajinci, ale jsou proti fašismu i extremismu. Někteří se raději označují za „fotbalové chuligány“, řada z nich má nášivku svého oblíbeného klubu na uniformě. 

Pocházejí ze všech ukrajinských vrstev, od právníků přes učitele klavíru až po prodejce krmiv pro psy a kočky. Láká je zejména to, že Azov nabízí rychlou cestu na frontu. Většinu vybavení si ale zájemci musí nakoupit sami ze svého – zbraně, helmy, neprůstřelné vesty, boty. 

Hlavně mají motivaci

S rychlým výcvikem pomáhá veterán americké námořní pěchoty Andrew Milburn, který založil takzvanou Skupinu Mozart, jež na Ukrajině školí dobrovolníky. 

Bere to jako výzvu, „udělat“ za několik týdnů z civilistů, kteří nikdy nedrželi zbraň v ruce, příslušníky elitní jednotky. Jejich předností je ale obrovská motivace, což ruským vojákům na Ukrajině chybí. Ti si naopak stěžují, že nemají po dlouhé týdny bojů dostatek jídla, nedochází k rotaci jednotek, od začátku války neviděli své rodiny. 

Azov má v současnosti problém s výzbrojí, protože v roce 2018 zakázal americký Kongres dodávat pluku americké zbraně nebo mu poskytovat výcvik. Demokratičtí kongresmani žádali tehdejšího ministra zahraničí Mika Pompea, aby byla skupina zařazena mezi teroristické organizace, jako je Islámský stát nebo al-Káida. Odpůrci ukrajinských bojovníků připomínají vyjádření OSN, které poukazuje na mučení Rusů jednotkami Azov. 

Důstojníci pluku Azov nyní zoufale žádají Západ, aby jim dodal těžké zbraně. Chybí jim raketomety, houfnice, tanky. Opakují, že bez těžkých zbraní nejsou schopni okupanty zatlačit zpět na ruské území. Jsou ale přesvědčeni, že dříve nebo později pozvou západní podporovatele na dovolenou na Krym.