Čipy nejsou. A jen tak nebudou

Nedostatek polovodičů potrvá celý letošní rok. Počítače nebo elektronika kvůli tomu budou letos dál podražovat.

Čipy nejsou. A jen tak nebudou
Přes 90 procent výroby polovodičů je soustředěno v Asii. Nedostatek přiměl západní země k investicím do vlastních kapacit, jejich vybudování ale bude trvat několik let. | Profimedia.cz

Světový průmysl trápí od loňského podzimu nedostatek čipů. Většina výroby polovodičů, „polotovaru“ pro výrobu čipů, se postupně přesunula do Asie – Jižní Korea, Tchaj-wan nebo Čína stojí za 90 procenty světové produkce.

Kvůli rostoucí poptávce po elektronice či počítačích, kterou způsobuje pandemie provázená lockdowny a přesunem do domácích kanceláří, ale také stále větší rozšíření čipů do nejrůznějších spotřebičů, nicméně asijští výrobci nestačí hlad po polovodičích nasytit. A Západ dostatečné vlastní kapacity nemá.

Dopady lze i letos pozorovat napříč různými průmyslovými sektory. Například automobilkám hrozí, že jen v roce 2021 budou mít celosvětově oproti plánům až o 60 miliard dolarů nižší tržby. Dlouho nevídaný zážitek mají dnes také zájemci o počítače nebo elektroniku. V celém světě, Česko nevyjímaje, nejsou k dostání levnější notebooky nebo grafické karty. Ty, které na skladech jsou, podražují až o desítky procent. 

První odhady hovořily o tom, že se nedostatek čipů podaří vyřešit během několika měsíců. Dnes ale analytici varují, že nepříznivá situace na trhu bude trvat celý letošní a nejspíš i příští rok. 

Jak se západní země zbaví závislosti na Asii a jaké investice do výroby polovodičů chystají? Jaké budou dopady na peněženky spotřebitelů a která elektronika bude letos podpultovým zbožím? Více se dočtete v aktuálním čísle týdeníku Hrot, které vychází 19. dubna.