Čínské čekání na Bidena

Zvolení Joea Bidena americkým prezidentem by restartovalo vztahy mezi velmocemi, říká bývalý velvyslanec USA v Číně.

Čínské čekání na Bidena
Joe Biden | Profimedia.cz

Výsledek amerických prezidentských voleb může mít zásadní vliv na další vývoj diplomatických vztahů mezi USA a Čínou. Pro oba kandidáty je asijská velmoc citlivým tématem a vzájemně se osočují z toho, že v této disciplíně selhávají, případně už selhali.

Současný prezident Donald Trump je často kritizován kvůli tomu, že vztahy s Čínou vyhrotil do takové míry, že přerostly až v obchodní válku a neustálé přebíjení ve clech uvalených na zboží.

Právě obchodní válka mezi USA a Čínou byla jedním z témat předvolební debaty viceprezidentských kandidátů Kamaly Harrisové a Mikea Pence. „Prohráli jste ji,“ zaútočila zástupkyně demokratů na Trumpova muže. „Kvůli takzvané obchodní válce přišla Amerika o 300 tisíc výrobních míst. Farmáři bankrotují a dostali jsme se do recese v průmyslové výrobě.“

„Že jsme ji prohráli? Joe Biden ji ani nikdy nebojoval,“ zareagoval na výpad protikandidátky Pence. „Biden je několik posledních desetiletí fanouškem komunistické Číny.“ Zároveň dodal, že Čína může za koronavirus a jeho dopady na americké občany. USA ji proto poženou k zodpovědnosti, naznačil Pence, jak bude vypadat další vývoj, kdyby u moci zůstal Trump.

Naděje Číny v narovnání vztahů s USA tak spočívají v Bidenově zvolení. Souhlasí s tím i bývalý velvyslanec Spojených států v asijské zemi, demokrat Max Baucus. Podle něj by k tomu přispěl už jen fakt, že Biden by s Čínou jednal normálním, tradičním způsobem.

„Myslím, že dojde k určitému resetu,“ řekl Baucus televizní stanici CNBC na téma dalšího vývoje vztahů mezi USA a Čínou. „Budeme mít prezidenta, který se angažuje v tiché diplomacii. Nebude používat Twitter, aby ovlivnil zahraniční politiku,“ uvedl v narážce na Trumpův oblíbený způsob komunikace a tvorbu zahraniční agendy.

Podle Baucuse by Biden také mnohem lépe spolupracoval s tradičními spojenci USA, ať už ze západní Evropy, či s Japonskem, Jižní Koreou nebo Austrálií. Podle něj si Trump spojence často znepřáteluje.

Představitel Demokratické strany si logicky přeje Bidenovu výhru, zároveň však dal najevo, že současné vyhrocené vztahy ve skutečnosti až tak vyhrocené nejsou. „Ačkoli sledujeme neustálé rétorické výměny, ten vztah je lepší, než by se mohlo zdát,“ dodal Baucus s tím, že to je hlavně díky tomu, že obě země mají vzájemné investiční a obchodní zájmy.