Čínská krajta

Jak se získává světovláda? Jednou ze zbraní je mezinárodní standardizace, ukazuje ofenziva Pekingu

Čínská krajta
Čínský koncern Huawei patří ke globální špičce nejen v 5G, ale i ve všemožných šmírovacích technologiích včetně systémů na rozpoznávání tváří. | Shutterstock.com

Nenechte se zmást rostoucí oblibou vodky Ruský standard. Ten důležitý standard je čínský a zanedlouho jej můžeme všichni mít až po krk. Či přesněji – jsou to tisíce různých standardů, jimiž se Číňané snaží zařídit, aby svět fungoval podle jejich not.

A dosud se jim daří. Když se mluví o čínské expanzivnosti, většina z nás si vzpomene na nezadržitelný sestup Hongkongu do autoritářského klimatu, strachuje se o budoucnost Tchaj-wanu a trpí s Ujgury. Peking však mezitím pomalu postupuje po cestě za světovládou úplně jinudy. Činí tak na nenápadném poli, jež ani nevypadá jako pole bitevní, totiž v oblasti mezinárodní standardizace.

Standardizace čeho? zeptáte se možná. Inu, téměř všeho. Na přelomu roku například vydalo ministerstvo pro občanské záležitosti (v Česku je mu nejbližší ministerstvo sociálních věcí) vyhlášku, jíž standardizuje místní jména na území Si-cangu. Nevíte, co je ­Si-cang? Nezoufejte, znáte tu oblast pod jménem Tibet.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit