Co chybí umělé inteligenci k převzetí vlády nad světem? Dostatek elektřiny

Umělá inteligence polyká obrovská množství vzácné energie a ještě vzácnější vody. Úzkým hrdlem výzkumu jsou datová centra.

Umělá inteligence polyká obrovská množství vzácné energie a ještě vzácnější vody. Úzkým hrdlem výzkumu jsou datová centra.

Celý článek
0

Válka na Ukrajině ukázala, že EU zbrojení sama neutáhne. Šéf Saabu varuje před protekcionismem

Saab patří mezi největší výrobce zbraní v Evropě a jeho ředitel Micael Johansson varuje před příliš ochranářskou politikou EU při výrobě vojenské techniky a produkci zbraní a munice.

Saab patří mezi největší výrobce zbraní v Evropě a jeho ředitel Micael Johansson varuje před příliš ochranářskou politikou EU při výrobě vojenské techniky a produkci zbraní a munice.

Celý článek
0

Většina českých firem chce přijetí eura, ukázal průzkum

České firmy by většinou uvítaly zavedení společné evropské měny v Česku. Za výhodu eura považují zejména odstranění kurzového rizika a snížení transakčních nákladů. Jako rizikovou naopak vnímají společnou měnu z pohledu možného ručení za dluhy jiných států eurozóny. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte.

České firmy by většinou uvítaly zavedení společné evropské měny v Česku. Za výhodu eura považují zejména odstranění kurzového rizika a snížení transakčních nákladů. Jako rizikovou naopak vnímají společnou měnu z pohledu možného ručení za dluhy jiných států eurozóny. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte.

Celý článek
0

Čína se otevírá světu, ale svět nechce Číňany. Kvůli covidu

Stále větší počet zemí v obavách z nové vlny šíření koronaviru omezuje příjezdy návštěvníků z Číny. Opatření jsou různě intenzivní – od povinného testování až po naprostý zákaz.

Čína se otevírá světu, ale svět nechce Číňany. Kvůli covidu
Ilustrační foto | Shutterstock.com

Globální diplomacie málokdy polykala takhle pikantní sousto. Ještě před měsícem byla Čína obehnaná nejen Velkou čínskou zdí, nýbrž i pomyslnou zdí drastických omezení zahraničního cestovního ruchu, především směrem do vlastního území. Prezident Si Ťin-pching razil teorii „nulového covidu“; když někde nějaký chudák Číňan zakašlal, neváhal kvůli tomu nejvyšší vůdce nechat zavřít celé město.

Protože však koronavirus nerespektuje bolševické představy o disciplíně, dokáže mutovat rychleji, než Si dokáže vydávat zákazy (a to je co říct). Mezi Číňany se proto vesele šířil i přes rozsáhlé lockdowny. Si stejně vesele množil karantény, až už toho měli jeho poddaní dost, na což došlo na konci listopadu – celou zemí se rozšířily protesty, které hrozily přerůst ve spontánní lidové povstání. To se prezidentovi, který se krátce předtím nechal de facto korunovat na doživotí, nehodilo do krámu – a tak otočil o 180 stupňů.

Sedmého prosince vyhlásil Peking, že ruší, co přikázal, a přikazuje, co zakázal. Lockdowny se staly minulostí – a s nimi i zákazy cestování za hranice. Plošný zákaz vstupu cizinců do země, z něhož bylo možné získat výjimku jen vzácně, pracně a draho, má přestat platit 8. ledna, tuto neděli.

Číňané se pochopitelně s radostí rozjeli do světa, ať již z důvodů pracovních, studijních, turistických, nebo jiných. Jenže ouha – jak počet nakažených v říši středu roste, klesá ochota jednotlivých zemí světa nechat se čínskou chřipkou znovu nakazit. Tyto země proto příjímají různě intenzivní cestovní omezení; Peking pochopitelně křičí, že taková opatření jsou diskriminační. Kdyby u toho neumírali lidé, musel by autor řečeného stanoviska vyhrát soutěž o vtip roku na vlastní účet

Následuje výčet zemí, které zavádějí protipandemická opatření na omezení cestovního ruchu z Číny. Jejich odůvodnění, jsou-li k dispozici, ukazují, že největším problémem recipientských zemí není samotný koronavirus, nýbrž fakt, že o jeho výskytu a mutacích Číňané soustavně a systematicky lžou.

Kde mají Číňané problém

Itálie
Itálie patřila k prvním zemím, které nové vstupní požadavky pro cestující přilétající z Číny vyhlásily. Ministr zdravotnictví 28. prosince oznámil, že všichni cestující z říše středu budou po příletu podrobeni povinnému testování. Itálie je zatím první a jedinou evropskou zemí, která takové testování vyžaduje. První testované lety ukázaly, že nikoli zbytečně: pozitivní test na přítomnost koronaviru měla třetina až polovina všech cestujících. Většina z nich přitom nevykazovala žádné příznaky.

Spojené státy
Týž den oznámilo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí, že USA budou vyžadovat od cestujících přijíždějících z Číny, Hongkongu a Macaa negativní test provedený nejpozději dva dny před odjezdem. Nová omezení vstoupila v platnost 3. ledna. Američané to odůvodňují nedostatečnou transparentností Číny ohledně výskytu nákazy a neschopností Pekingu adekvátně sledovat různé varianty koronaviru. „Omezené testování a hlášení případů v Číně a minimální sdílení dat o virové genomové sekvenci by však mohly zpozdit identifikaci nových variant,“ uvádí prohlášení střediska.

Francie
Od 5. ledna bude i francouzská vláda vyžadovat, aby cestující z Číny předložili negativní test na koronavirus ne starší než 48 hodin před odletem. Cestující budou také muset mít za letu masku a zavázat se, že se po příletu podrobí namátkovému testování.

Británie
Od téhož data budou cestující z Číny povinni doložit negativní test provedený nejpozději dva dny před odletem i ve Spojeném království. Kromě toho bude po příletu muset vzorek cestujících podstoupit i testování. „Bylo přijato rozhodnutí zavést tato opatření speciálně pro příchozí do Číny kvůli nedostatku komplexních zdravotních informací sdílených Čínou,“ uvedlo ostrovní ministerstvo zdravotnictví. „Pokud dojde ke zlepšení ve sdílení informací a větší transparentnosti, budou dočasná opatření přezkoumána.“

Španělsko
Od 3. ledna vyžaduje také španělská vláda od cestujících přijíždějících z Číny, aby předložili buď negativní test, nebo doklad o očkování. V případě posledně jmenovaného Madrid uvedl, že přijme jakoukoli vakcínu, již uznává Světová zdravotnická organizace (mezi nimi jsou i čínské vakcíny Sinovac a Sinopharm). To není výstřelek. Přibližně jedna třetina čínské populace – zhruba 500 milionů lidí – nedostala třetí dávku vakcíny. U osob ve věku osmdesát a více let se toto číslo šplhá k šedesáti procentům.

Austrálie
Počínaje 5. lednem budou lidé cestující z Číny, Hongkongu a Macaa do Austrálie povinni prokázat negativní test provedený do 48 hodin před cestou. „Jde o dočasné opatření, které odráží nedostatek komplexních informací o situaci v Číně,“ řekl tamní ministr zdravotnictví Mark Butler.

Kanada
Stejné pravidlo bude platit od 5. ledna i v Kanadě (pro cestující z Číny od dvou let výše) – s tím rozdílem, že pro vstup do Kanady bude stačit i potvrzení o „nedávno prodělané“ infekci. Kanadské ministerstvo zdravotnictví bude tato opatření znovu posuzovat po třiceti dnech. Roušky za letu Kanaďané důrazně doporučují, ale nevyžadují.

Tchaj-wan
Lidé, kteří během ledna cestují z pevninské Číny na Tchaj-wan, budou podle tamního Centra pro kontrolu nemocí po příjezdu podrobeni testu PCR. Ti, kteří mají pozitivní test, musejí podstoupit pětidenní domácí karanténu.

Japonsko
Japonsko bylo první zemí, která nové vstupní požadavky zavedla. Od 30. prosince požaduje, aby se všichni cestující z Číny (ale nikoli z Hongkongu a Macaa) při příjezdu podrobili testování. Ti, kteří mají pozitivní test, musejí absolvovat sedmidenní karanténu. Přímé lety z pevninské Číny budou přijímat některá letiště; letecké společnosti obdržely vládní výzvu, aby nezvyšovaly současný počet letů.

Jižní Korea
Od 5. ledna budou muset cestující z Číny podstoupit test na koronavirus před odletem i po příjezdu do země, oznámila vláda v Soulu 30. prosince. Jižní Korea také uvedla, že do konce ledna omezí vydávání krátkodobých víz Číňanům a dočasně pozastaví některé lety mezi oběma zeměmi.

Indie
Indie oznámila, že od Nového roku bude od cestujících přijíždějících z Číny, Hongkongu, Japonska, Jižní Koreje, Singapuru a Thajska při příletu vyžadovat, aby poskytli důkaz o negativním testu provedeném nejdříve 72 hodin před odletem. Indická vláda dříve oznámila, že také začne na koronavirus namátkově testovat dvě procenta přilétajících cestujících.

Malajsie
Malajsijská vláda oznámila, že od 30. prosince bude všem příchozím cestujícím z Číny měřit teplotu. Těm, jimž naměří horečku, podá test na koronavirus. Pozitivní případy obdrží digitálně příkaz k domácímu dohledu i později příkaz k propuštění. Ve snaze odhalit nové varianty koronaviru bude také testovat odpadní vodu v letadlech přilétajících z Číny.

Izrael
Izrael 30. prosince oznámil, že všichni neizraelští cestující přilétající z Číny musejí podstoupit PCR testy, a to nejdříve 72 hodin před odletem.

Katar
Od 3. ledna musejí všichni cestovatelé z Číny předložit negativní test absolvovaný nejdříve 48 hodin před odletem, bez ohledu na to, jestli jsou očkovaní, nebo ne. 

Maroko
Od 3. ledna mají všichni cestující z Číny bez ohledu na národnost zakázán vstup do Maroka. Jde o nejpřísnější opatření, které dosud jakákoli země v reakci na rozmach koronaviru v jeho domovské Číně přijala.