Čína se i v Česku snaží získávat pokročilé technologie. Stát se brání a prověřuje investice

Státy EU a NATO se snaží neposkytovat Číně pokročilé technologie a znalosti z oborů, jako je umělá inteligence, autonomní systémy, biotechnologie či nanotechnologie.

Čína se i v Česku snaží získávat pokročilé technologie. Stát se brání a prověřuje investice
Odraz obrazu budovy na fasádě čínské ambasády v Berlíně z 15. ledna 2020. Tehdy němečtí žalobci uvedli, že vyšetřují tři lidi, kteří údajně špehovali pro Čínu. Mezi podezřelými měl být i bývalý německý diplomat EU. | Profimedia.cz

„Čína se naopak snaží o naplňování programu Made in China 2025, včetně získávání pokročilých technologií v ČR,“ varuje kontrarozvědka BIS. Ta je od loňského roku nově angažovaná i v prověřování potenciálně nebezpečných investic z třetích zemí v Česku

„Rizikem jsou zejména akvizice Číny v českých společnostech a snahy o přenášení výroby do Číny,“ napsala BIS do své poslední výroční zprávy za rok 2021. Nad rámec uvedených několika vět však téma dále veřejně komentovat nechce.

Právě rok 2021 byl ale vůbec prvním, kdy se i v Česku začal stát aktivně věnovat zamýšleným investicím z třetích zemí – jako je právě Čína, Rusko – do tuzemských strategických oborů s „potenciálem ohrozit bezpečnost ČR nebo vnitřní či veřejný pořádek“.

Jde o obory, jako je energetika, chemický průmysl či IT a telekomunikace. Patří sem ale i startupy, spin-offy či malé společnosti, které vyvíjejí unikátní řešení za pomoci nových a nastupujících technologií, často v oborech, jako je umělá inteligence, robotika či nanotechnologie a biotechnologie. Zvláštní pozornost je nyní i s ohledem na probíhající válku na Ukrajině věnována všem „bezpečnostně relevantním“ ruským a běloruským investicím a investorům.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit