Chytrá karanténa vs. GDPR

Podobné potíže jako česká eRouška mají i její zahraniční verze. Lidé o „šmírování“ přes mobil nemají zájem a aplikace nepoužívají.

Chytrá karanténa vs. GDPR
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Moderní technologie měly být jednou z hlavních zbraní v boji proti epidemii čínské chřipky nejen v Česku. Odvážné plány o tom, jak budou hygienici sestavovat vzpomínkové mapy lidí na základě údajů z mobilních aplikací, souřadnic GPS nebo dat o používání platebních karet, ale po několikaměsíční zkušenosti v různých zemích dostávají povážlivé trhliny.

Ukazuje se, že bez tradičních epidemiologických rozhovorů s pozitivně testovanými, jen s pomocí technologií, koronavirus neporazíme. Pokud nechceme žít ve světě, jak ho popsal George Orwell v románu 1984, spoléhat na spásu chytrých mobilů sledujících pohyb lidí není na místě.

V Evropě a západních zemích obecně se ukazuje jako největší překážka právě ochrana osobních dat a soukromí lidí. Používání aplikací je kvůli tomu dobrovolné a lidé o ně z obav ze šmírování státem mají jen velmi vlažný zájem. Na to, aby „chytré“ dohledávání pozitivně testovaných s pomocí smartphonů fungovalo, to nestačí. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit