Chyba taktiky? Rusko ve vzduchu stále nevládne

Ani sedmý den útoků se Rusku nedaří ovládnout ukrajinské nebe. Vojenští experti jsou překvapeni.

Chyba taktiky? Rusko ve vzduchu stále nevládne
Ruské stíhačky, ilustrační foto | Shutterstock.com

Americké zpravodajské služby před ruskou invazí na Ukrajině předpokládaly, že ruská armáda bude vládnout ve vzduchu a zaměří se na rychlé zničení letišť a protileteckou obranu. Realita ale zaráží odborníky na vojenství. Ani sedmý den útoků se Rusku nedaří ovládnout ukrajinské nebe.

Jedním z možných vysvětlení je, že se ukrajinská armáda na útoky dobře připravila a způsobuje ruským okupantům vysoké ztráty. Ukrajinské letectvo stále ohrožuje ruské piloty, i když je početně v nevýhodě. 

Britský bezpečnostní think-tank Royal United Services Institute for Defence and Security Studies uvedl, že téměř všechny vojenské konflikty od roku 1938 začaly leteckými útoky s cílem ovládnout vzdušný prostor nepřítele. „Byl by to logický a očekávaný krok,“ napsal analytik Justin Bronk.

Připomíná se, že ukrajinští vojáci s raketami země-vzduch jsou stále schopni ohrožovat létající ruské stroje a vytvářet tlak na ruské piloty. Rob Lee z amerického Foreign Policy Research Institute je z taktiky ruské armády zmaten. Očekával, že v prvních hodinách a dnech ruská válečná mašinerie využije svou sílu na maximum. Ve vzduchu měla mít jasnou převahu. S každým dnem pokračující konflikt znamená více vynaložených peněz na vedení války i riziko dalších ztrát.

Západní vojenští experti zaznamenali v ruské taktice důkazy o nedostatečné koordinaci vzdušných sil s pozemními jednotkami. Kolony vojáků s těžkou technikou jsou často posílány do útoku bez leteckého krytí a jsou pak snadno zranitelné. 

„Rusové zjišťují, že koordinace operací na více místech není snadná,“ řekl agentuře Reuters americký letecký generál David Deptula, jenž velel bezletové zóně nad severním Irákem v letech 1998 až 1999. Také on je překvapen, že Rusové stále na nebi nad Ukrajinou nedominují. 

Ukrajinská armáda naopak předčila očekávání analytiků, protože jejich zkušenost s konfliktem na východě Ukrajiny od roku 2014 připomíná zákopovou válku ve stylu první světové. Ruské letectvo si naopak „zatrénovalo“ v Sýrii, kde úspěšně synchronizovalo letecké útoky a ataky dronů s pozemními operacemi.

„Nedostatečná efektivita ruského letectva je jedním z překvapivých prvků tohoto konfliktu,“ komentoval dosavadní „leteckou bitvu“ nad Ukrajinou bývalý plukovník francouzské armády Michel Goya. Navzdory zkušenostem ze Sýrie v roce 2015 má daleko k přesnosti a interoperabilitě ve srovnání s letectvem zemí NATO. 

Vysoká ukrajinská morálka

To, že Ukrajinci stále vzdorují ve vzduchu ruské přesile, dále podporuje vysokou morálku ukrajinské armády a její odhodlání svou zemi bránit. Spojené státy odhadují, že Rusko zatím zapojilo do konfliktu jen něco málo přes 75 letadel. Přitom jich mělo u ukrajinské hranice připraveno okolo tří stovek. 

Zpravodajská služba Janes, jež se specializuje na analýzu vojenských schopností různých zemí, uvedla, že ruské letectvo má k dispozici 132 bombardérů, ukrajinské síly nemají žádné. Bojových letounů má Moskva k dispozici 832, Kyjev pouze desetinu, 86. Také transportních letadel má Rusko mnohem více, 358 oproti 63. Pouze v počtu bezpilotních letounů má Ukrajina navrch. Disponuje 66 drony, Rusko jen 25.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Rusové už přišli za šest dní konfliktu o šest tisíc vojáků, což je podle Pentagonu nadsazené číslo, ale i tak ztráty na každé straně mohou dosahovat zhruba dvou tisíc vojáků. 

Ruská operace na Ukrajině postupuje pomalu (jednotky mají problémy se zásobováním) a zvyšuje se tím riziko, že prezident Vladimir Putin bude stupňovat agresivitu a útočit na ukrajinská města s větší brutalitou, varoval britský ministr obrany Ben Wallace. Zelenskyj už poukázal na zločiny proti lidskosti, naposledy v souvislosti se zničením památníku Babí Jar v Kyjevě, kde během druhé světové války postřílely německé jednotky 33 tisíc ukrajinských Židů.