Chyba horší než zločin

Pandemický zákon Fialovy vlády zcela naplňuje ducha staré politologické moudrosti, že horší než zločin je chyba.

Vláda Petra Fialy hodlá tento týden protlačit parlamentem ve zrychleném řízení novelu pandemického zákona, se kterou přišla před pár dny. Spěchá, protože zřejmě nestojí o velkou veřejnou diskusi, v níž by od svých vlastních voličů nepochybně dostala nakládačku. Ten zákon totiž zcela naplňuje ducha staré politologické moudrosti, že horší než zločin je chyba.

Pandemický zákon měl původně končit posledního února. Tato koalice, tehdy ještě v opozici, si ho vyvzdorovala loni na jaře jako mírnější a racionálnější alternativu k nouzovému stavu, kdy vláda může omezovat občanské svobody velmi silně, leč při tom zůstává pod kontrolou poslanců.

Pandemický zákon měl dovolovat mírnější omezování, ale prakticky jen pod kontrolou vlády. Podle současné novely má být to, co směla dělat vláda v nouzovém stavu pod kontrolou Sněmovny, přeneseno přímo na tři ministerstva, která získají neuvěřitelnou moc nad našimi životy, aniž by se dotčení občané někde mohli dovolat svých ústavních svobod. 

Děje se tak kvůli možnosti zavádět restrikce, které jsme zažili – a v mnoha případech ještě zažíváme –, aniž by se kdo zabýval zhodnocením toho, nakolik všechny ty uzávěry k nějakému brzdění pandemie vůbec přispěly. Pochybnosti o jejich smyslu jsou evidentně důvodné a náklady astronomické.

Lze si položit jednoduchou otázku. Hlasovala by pro takový zákon dnešní vládní koalice, kdyby byla v opozici? Asi sotva. Tedy jestli je opravdu v demokratických hodnotách ukotvená. Velká část jejích voličů o tom nyní začala velmi silně pochybovat.