Chudé developerské léto. V Praze se prodalo nejméně bytů za patnáct let

Rekordně drahé hypotéky a ekonomická nejistota prudce ochladily trh s novými byty v Praze. Ceny přesto i ve třetím čtvrtletí mírně rostly.

Chudé developerské léto. V Praze se prodalo nejméně bytů za patnáct let
ilustrační foto | Shutterstock.com

Developeři si letos musí zvykat na novou, dlouho nevídanou situaci. Zatímco v předešlých letech jim zákazníci vykupovali katalogy dávno předtím, než vůbec začali nové projekty stavět, letos se prodeje zadrhly. A to poměrně dramaticky – podobně špatná čísla trh nepamatuje patnáct let.

Podle čerstvých údajů z analýzy společností Central Group, Skanska a Trigema se od června do září prodalo jen 550 nových bytů, což je asi o dvě pětiny méně než ve druhém čtvrtletí. A dokonce téměř o šedesát bytů méně, než kolik činily prodeje v létě před rokem. 

Také souhrnná čísla za celý dosavadní rok ukazují na silný útlum. Do konce září našlo nové majitele 2550 nových jednotek, zatímco loni to byl víc než dvojnásobek. 

Ještě horší čísla ukazuje konkurenční analýza developerského trhu v Praze, kterou sestavuje společnost Ekospol. Ta napočítala dokonce jen 410 prodaných bytů, 65procentní meziroční pokles prodejů od začátku roku – a tedy vůbec nejhorší statistiky za posledních patnáct let.

Zdražování neustává

Za hlavní příčinu chudých měsíců označují obě analýzy drahé hypoteční úvěry. Úrokové sazby u půjček na bydlení se letos kvůli zpřísnění měnové politiky centrální banky dostaly k hranici šesti procent. To se zdá klientům, kteří ještě před rokem či dvěma mohli vybírat z téměř trojnásobně levnějších nabídek, příliš.

„Pokles prodejů téměř zcela kopíruje křivku poklesu hypoték. Trh se skutečně zastavil, ale je to zastavení dočasné,“ tvrdí šéf Trigemy Marcel Soural. Zatímco v minulosti prodávali developeři často až polovinu produkce lidem, kteří nákup financovali s pomocí úvěru, nyní podíl „hypotékařů“ spadl prakticky na nulu. Nové bydlení se v drtivé většině kupuje za hotové.

Ani ochlazení poptávky ale zatím nevedlo ke zlevnění. Průměrná prodejní cena bytu v Praze v třetím kvartálu dosáhla bezmála 148 tisíc korun za metr čtvereční, nabídkové ceny překonaly hranici 154 tisíc za metr. To je meziročně o sedmnáct, respektive o dvanáct procent více. Zpomalil nicméně meziměsíční růst – z dvojciferných hodnot se snížil na jednotky procent.

„Ceny nových bytů v Praze meziročně vzrostly o necelou pětinu, během letošního roku ale dochází k cenové stabilizaci a od konce prvního letošního čtvrtletí nepřekročil růst ani dvě procenta,“ konstatuje ředitel Skanska Residential Petr Michálek. 

Zlevnění bytů podle developerů nelze očekávat ani v příštích měsících, přestože se nečeká zásadnější oživení poptávky. Důvodem je především růst cen vstupů – stavebních materiálů a prací nebo energií. Někteří developeři navíc kvůli slabé poptávce odkládají část projektů, což povede k menší nabídce na trhu.