Chmelaři slaví rekordní rok
V Česku se letos urodilo přes osm tisíc tun chmele. Příznivé počasí se zasloužilo o nejlepší sklizeň za posledních dvacet let

Na dvoře žateckého družstva Chmelařství parkuje hned několik nákladních aut, na rampách z nich dělníci vykládají palety s desítkami balíků se sušenými hlávkami chmele. Ty záhy mizí v útrobách budovy, kde se lisují nebo drtí a granulují. Nakonec z chlazených skladů míří do českých pivovarů, ale taky do Japonska, Spojených států nebo do Číny.
Podle šéfa družstva Zdeňka Rosy byla letošní sklizeň nebývale štědrá. Dle předběžných odhadů pěstitelé z chmelnic odvezli celkem na 8,4 tisíce tun zelených šišek. To je o třetinu víc než loni. A nejvíc přinejmenším za posledních dvacet let. V Chmelařství tak musejí pracovat nonstop, na tři směny, aby byla sklizeň co nejdříve pod střechou.
Úroda navíc oproti jiným letům nevyčnívá jen svým objemem. Souhra příznivých okolností nahrála také kvalitě. Letošní chmel tak má vyšší obsah takzvaných alfa kyselin, které dodávají pivu hořkost, a nadprůměrné množství je i u dalších aromatických látek.