Chladné realitní léto: Díky inflaci a úrokovým sazbám někde ceny nemovitostí dokonce klesají

Zdražování nemovitostí se letos v létě zastavilo. Korekcí procházejí hlavně ceny starších panelákových bytů a nemovitostí před rekonstrukcí

Chladné realitní léto: Díky inflaci a úrokovým sazbám někde ceny nemovitostí dokonce klesají
ilustrační foto | Tomáš Novák, týdeník Hrot

Zprávy o českém realitním trhu byly v posledních letech už trochu stereotypní. Titulky pravidelně informovaly o masivním zdražování a nových rekordech v růstu cen; lišilo se jen procento, o kolik dráž se byty prodávaly.

Doběla rozžhavený trh nezchladila ani pandemie čínské chřipky a zanedbatelný efekt měly také pokusy centrálních bankéřů o přísnější regulaci hypoték. Ještě na začátku tohoto roku tak bylo zdražování bytů a domů v Česku nejvyšší ze všech zemí Evropské unie.

Letos ale vstoupil do hry nový, dlouho nevídaný faktor, který poměry zamíchal: dvouciferná inflace a rostoucí úrokové sazby. Na začátku léta kvůli tomu ceny nemovitostí v Praze i dalších krajských městech začaly stagnovat, a někde dokonce mírně klesly. Citelně také ubylo kupujících, kteří jsou zároveň vybíravější a nebojí se smlouvat.

Zatím by bylo předčasné hovořit o prasknutí nemovitostní bubliny, která se v Česku nafukovala posledních několik let. Na to je cenový pokles příliš nízký a trvá krátce. Týká se navíc jen některých typů nemovitostí. Hned několik indicií ale naznačuje, že nejde o dočasný výkyv a ochlazení potrvá delší dobu.

Náraz na strop

O stagnaci či mírném poklesu cen svědčí statistiky hned několika realitních společností. Například realitní skupina EHS, pod niž spadá web Bezrealitky nebo kancelář Maxima, na konci července v pravidelné analýze trhu hovoří o průměrném snížení prodejních cen bytů v Česku mezi prvním a druhým čtvrtletím o dvě procenta.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit