Chemičky za zdravá pole. Koncern BASF se připravuje na novou realitu

Evropa chce zemědělství bez chemie. Zatímco v politice se o nastavené cíle vedou ostré boje, výrobci pesticidů a hnojiv se už připravují na novou realitu.

Chemičky za zdravá pole. Koncern BASF se připravuje na novou realitu
„Pokud má dojít k naplnění cíle uhlíkově neutrální Evropy, tak je to možné pouze za využití revolučních technologií. A může to být jedině chemie, která s tím přijde,“ říká Filip Dvořák. | Tomáš Novák týdeník HROT

V kanceláři Filipa Dvořáka s výhledem na karlínskou Invalidovnu se povaluje několik analogových kazet se čtveřicí velkých písmen BASF na obale. Právě s hudebními nosiči má většina pamětníků německou společnost spojenou. S jejich zmizením z trhu jako by z veřejného prostoru zmizela i firma. 

Největší chemický koncern světa je však v každodenním životě stále přítomen, jde o významného dodavatele pro automobilový průmysl, stavebnictví a také zemědělství. A právě poslední segment stojí podle Filipa Dvořáka, šéfa BASF v Česku, aktuálně na prahu revoluce, kterou srovnává s vynálezem procesu výroby syntetického amoniaku pro výrobu průmyslových hnojiv před více než sto lety, ke kterému došlo právě v domovské chemičce v Ludwigshafenu a bez kterého by lidstvo nejspíš už vymřelo hlady. 

„Pokud má dojít naplnění cíle uhlíkově neutrální Evropy, tak je to možné pouze za využití revolučních technologií. A může to být jedině chemie, která s tím přijde,“ říká Dvořák. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit