Chci zasypat příkopy ve společnosti, slíbil prezident Pavel

Chci, aby se Česko změnilo v republiku pohody, prohlásil budoucí český prezident.

Chci zasypat příkopy ve společnosti, slíbil prezident Pavel
Petr Pavel | foto Tomáš Novák, týdeník HROT

Žádné drama se nakonec nekonalo. Generál ve výslužbě Petr Pavel nakonec vyhrál stylem „start–cíl“. Už první průběžné výsledky ukazovaly, že je Pavel na prvním místě před Andrejem Babišem (ANO). Pak už se rozdíl jen víceméně zvyšoval, takže Pavel nakonec získal nejvíce hlasů v historii přímé volby a vyhrál i nejvyšším rozdílem, když mu dalo hlas více než 58 procent voličů. V absolutních číslech byl rozdíl zhruba milion hlasů ve prospěch Petra Pavla.

Bezprostředně poté, co už byl výsledek jednoznačný, slíbil generál Pavel, že chce jako prezident usilovat o změnu nálady ve společnosti, aby se Česko změnilo v republiky pohody. „Máme na to a dokážeme to,“ řekl Pavel. Slíbil, že chce zasypat příkopy ve společnosti a řešit problémy jako jedno společenství.

Poděkoval nejen lidem, kteří dali hlas jemu, ale i těm, kteří chtěli na Pražském hradě jeho vyzyvatele Babiše – za to, že šli volit. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří mě volili, i těm, kteří mě nevolili, ale přišli k volbám. Vyhrály hodnoty jako pravda a pokora,“ konstatoval nově zvolený prezident. 

Druhé kolo prezidentských voleb v obrazech

Petr Pavel slaví vítězství Andrej Babiš během sčítání hlasů Petr Pavel s chotí Evou slaví vítězství v prezidentské volbě Alena Schillerová přichází do volebního štábu Andreje Babiše+31

Atmosféra v jeho volebním štábu v pražském Karlíně byla celé sobotní odpoledne uvolněná a spokojená. Jak se objevovaly průběžné výsledky hlasování, které potvrzovaly jednoznačné Pavlovo vítězství, jeho příznivci tleskali, připíjeli si vínem nebo skandovali „Pavel na Hrad!“.

Očividně uvolněný byl i generál Pavel, který si dokonce dovolil několik drobných vtipů. Když například dostal otázku, jestli už mu telefonoval poražený finalista Babiš, odpověděl: „Vzhledem k tomu, že telefon na Andreje nemám, nevím, jestli mi už volal.“