Chcete lepší výsledky v byznysu? Vyjednávejte jako o odchodu z EU

Ještě před Vánocemi se zdálo, že Británie opustí EU bez dohody. Jako kdyby EU dohodu vlastně vůbec nepotřebovala. Přesto k ní nakonec došlo.

Chcete lepší výsledky v byznysu? Vyjednávejte jako o odchodu z EU
Britský premiér Boris Johnson (vpravo) nasadil na brexitová jednání skutečnou vyjednávačskou těžkou váhu, lorda Davida Frosta (vlevo). | Profimedia.cz

Evropští politici neuměli rozpoznat, kdy se vyjednává a o čem se vyjednává. Opakovali jen, jak by bylo politicky fér, kdyby Británie přistoupila na dodržování dohody, která už existuje. To je nesmysl. Politické vyjednávání skončilo už odchodem Británie z EU v lednu 2020. Shoda na klíčových věcech už měla být tou dobou na stole. Politici se však místo toho dlouho soustředili na vlastní ega a hloubili příkopy.

Hlavní vyjednavači za obě strany, Michel Barnier a lord David Frost, však v závěru roku 2020 přišli s několika mistrovskými vyjednávacími kousky. Zklidnili emoce na obou stranách, unavené vyjednávací týmy uvedli znovu do pohybu, nevyjadřovali se k mediálním komentářům lidí, kteří o vyjednávání nic nevědí, zbavili komunikaci ideologie a moralizování a dokázali přimět hlavní představitele obou stran, aby se stáhli do ústraní a skutečné vyjednávání nechali na nich.

Zapomeňte na win-win a kompromis

Často zmiňovaný princip win-win nedává smysl. Nikdo z nás si ve složitých vyjednáváních ve skutečnosti nepřeje, aby protistrana přinesla řešení, které je z jejího pohledu férové a výhodné pro oba. Profesionálové proto do vyjednávání nechodí s řešením, ale s tím, co potřebují získat pro sebe. Win-win a kompromis jsou v těžkých vyjednáváních velmi drahé chyby, které stojí spoustu peněz, času, kredibility a nakonec vyjednávání stejně zablokují.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit