ČEZ nabízí obcím spolupráci při výstavbě větrných parků

Těžit ze společného projektu budou zapojené obce po celou dobu fungování větrného parku. Náležet jim částečně budou i příjmy z provozu

ČEZ nabízí obcím spolupráci při výstavbě větrných parků
V případě větrných elektráren se na území ČR vyplatí investovat pouze ve vybraných lokalitách několika krajů. | foto ČEZ

V obci Zátor u Krnova by mohla do sedmi let vyrůst větrná elektrárna o výkonu zhruba dvacet megawattů a čítající asi pět turbín. ČEZ se letos s obcí dohodl na záměru a podepsal zde vůbec první smlouvu o spolupráci při výstavbě větrného parku.

V nově vznikajících elektrárnách tohoto typu nabízí ČEZ spoluvlastnický podíl. Obdobný projekt je v řešení také v sousední obci Úvalno. Jednání probíhají i v dalších krajích, kde se z hlediska větrného potenciálu vyplatí investovat.

Čtvrtstoletí profitu

Zájem o větrnou energii měli v obci Zátor již před dvaceti lety. V anketě, kterou obec tehdy uspořádala, vyjádřilo 87 procent zúčastněných souhlas s výstavbou. Nyní by se jejich plány mohly splnit, protože se stali vůbec první obcí, která bude s ČEZ rozvíjet projekt založený na společném podniku. Právě princip partnerství je unikátní – samosprávy mají možnost podílet se na podobě projektu od jeho rané fáze a nejméně 25 let profitovat z jeho fungování.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit