Český pavilon na Expu v Dubaji je hotov. Vyjde na stovky milionů

Týdeník Hrot přináší podrobné vizualizace projektu za stovky milionů korun.

Český pavilon na Expu v Dubaji je hotov. Vyjde na stovky milionů
Český pavilon na Expu v Dubaji | Virtuplex

Národní pavilon i podoba stálé expozice pro Expo v Dubaji jsou hotovy. Kvůli pandemii o rok odložená výstava otevře své brány 1. října. Státní rozpočet na ni vydá více než 220 milionů korun. Počítá se i s podporou soukromého sektoru.

Ve Spojených arabských emirátech chystají opravdu velkolepou show. Účastní se jí přes 160 zemí, přijít má až 25 milionů návštěvníků. Čím chce zaujmout Česká republika, přináší jako první týdeník Hrot ve vizualizacích.

Jak bude podoba pavilonu vypadat, vymodelovala společnost Virtuplex. Česká expozice na výstavě bude rozdělena na stálou část, která bude začleněna do zahrady a pavilonu po celou dobu trvání Expa 2020, a rotační, jež se bude měnit každé dva týdny.

Návštěvníci budou moci vidět i zcela nové materiály, které se v českém pavilonu objeví. Například s náplní pro 3D tiskárny od společnosti Fillamentum vyrobenou z bioplastu a pouštního písku, z níž budou vytištěny stavební bloky pro zahradní terasu, nebo se subfosilními bukovými kmeny starými šest tisíc let, z nichž jsou vytvořeny některé exponáty.

Český pavilon na Expu

+11

Sklářský design zastupují monumentální díla Vlastimila Beránka, která se v péči firmy Crystal Caviar objeví hned na několika místech pavilonu. Crystal Caviar například vytvořil pro Expo největší leštěnou skleněnou plastiku na světě a společně s Lázněmi Darkov připravuje i podvodní sochy. Ty budou obsahovat bronzové prvky, na kterých porostou krystaly léčebné soli. Jde o nový, unikátní koncept propojující umění a lázeňské terapie. 

Šperkařskou tvorbu představí světově vyhledávaná autorka korunek Anna Škarda a Česká asociace starožitníků předvede kolekci secesních šperků s granáty. Premiéru si odbyly také kostýmy, které pro hostesky ušije na míru salon Talabaya a pro stevardy a manažery salon Bernhardt, jehož práci znají po celém světě diváci kromě jiného i z posledních bondovek Skyfall a Spectrum.

Světová jednička v 3D tisku Prusa Research pak bude vystavovat novou generaci svých tiskáren a tisknout trojrozměrné díly puzzle, z nichž mohou návštěvníci na místě skládat obří skládačku.

Vědu představí třeba technologie S.A.W.E.R., tedy český patent na výrobu vody ze vzduchu pomocí solární energie. Obecně voda a hospodaření s ní jsou tématem, kterým chtějí Češi zaujmout. Český pavilon se bude právě proto nacházet v zóně „Sustainability“ na pozemku s plochou 2200 metrů čtverečních a bude stejně jako na Expu 2015 v Miláně první u jednoho z hlavních vstupů na výstaviště.

Budova samotná dostala název Sawer Cloud neboli Mrak potrubí a navrhli ji Jan Tůma a Jindřich Ráftl z ateliéru R/FRM. Ze čtyř kvádrů poskládaný objekt bude krytý organickou strukturou vytvořenou právě spletencem z potrubí.