Česko není soběstačné ani u zeleniny, pro niž má přitom ideální podmínky

Z české krajiny dále mizí plochy, kde se pěstuje ovoce a zelenina. A to dokonce i takové druhy, pro které jsou zde ideální podmínky.

Česko není soběstačné ani u zeleniny, pro niž má přitom ideální podmínky
ilustrační foto | Shutterstock.com

Na tuzemském žebříčku nejvíce konzumované zeleniny je cibule jen těsně druhá za rajčaty (rajče je sice botaniky považováno za ovoce, v obchodech je ale najdeme v sekci zelenina). V Česku má dlouholetou tradici, a někdy se dokonce označuje za královnu domácí kuchyně. Pro pěstování cibule jsou v tuzemsku takřka ideální podmínky. 

Přesto je v ní Česko soběstačné jen zhruba z 45 procent. Více než polovina se dováží z Nizozemska, Slovenska, Německa, ale třeba i z Egypta nebo Nového Zélandu.

Podle předsedkyně Zelinářské unie Moniky Nebeské to může do budoucna představovat velký problém, protože globální ceny cibule rostou, a některé státy dokonce přistoupily kvůli obavám z jejího nedostatku k omezení vývozu. 

„Nedostatek a vysoké ceny cibule jsou důsledkem potravinové závislosti České republiky. Čím více jsme závislí na jejím dovozu, tím zranitelnější jsme vůči cenovým výkyvům a tím více si zaděláváme na problémy se zásobováním domácího trhu,“ řekla Nebeská.

Nejde jen o cibuli. Česká republika je podle Nebeské závislá na dovozu zeleniny přibližně ze dvou třetin, což vede právě k tomu, že ceny určuje import a tuzemští pěstitelé na ně mají minimální vliv. Letos přitom podle odhadů zmizí dalších deset procent ovocných sadů a pět procent ploch se zeleninou.

Podobné je to například s jablky, která mají podobně jako cibule pro pěstování v Česku ideální podmínky. Domácí pěstitele ale dlouhodobě drtí levná a předotovaná konkurence ze zahraničí, především z Polska. 

Ovocnářská unie odhadla ztrátu na každém kilogramu českých jablek na čtyři koruny, což dohromady dělá asi 250 milionů korun. „Pěstitele jablek i dalších druhů ovoce to vede k úvahám o omezení produkce a někteří již začali vyklučovat sady,“ poznamenal předseda unie Martin Ludvík.

Podrobněji se tématu věnujeme v aktuálním vydání týdeníku Hrot.