Česko má velkou příležitost přidat v obnovitelných zdrojích a ekonomicky růst díky výrobě čistých technologií

Nejtěžší bude koordinovaná výstavba nových solárních či větrných elektráren s posílením distribuční a přenosové soustavy, říká Jakub Živanský z poradenské společnosti McKinsey

Česko má velkou příležitost přidat v obnovitelných zdrojích a ekonomicky růst díky výrobě čistých technologií
Jakub Živanský | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

V Česku se stále hovoří o tom, jaké všechny evropské ekologické závazky se musí přijmout. Podle Jakuba Živanského z pražské kanceláře McKinsey je načase změnit defenzivní přístup v ofenzivní. „Můžeme mít významný ekonomický benefit z toho, že u nás nejen akcelerujeme výstavbu obnovitelných zdrojů, ale ve větší míře budeme i vyrábět a dodávat komponenty do čistých technologií budoucnosti,“ říká Živanský.

Jak podle vás postupuje výstavba obnovitelných zdrojů v Evropě?

Myslím, že v posledních letech sledujeme nesmírnou akceleraci úsilí co nejvíce rozšiřovat kapacitu – a to jak solárních, tak větrných elektráren. Podle posledních plánů Evropské unie bychom se měli posunout ze zhruba 400 gigawattů instalovaného výkonu na více než 1,1 tisíce do roku 2030. Když si uvědomíme, jak dlouho jsme pracovali na současných 400 gigawattech, je to ohromné zrychlení, které bude vyžadovat koordinovanou výstavbu fotovoltaických či větrných elektráren a posílení distribuční a přenosové soustavy, abychom dokázali nové zdroje efektivně integrovat. Je to navázáno na plán REPowerEU (evropský plán na úspory energie, výrobu čisté energie a diverzifikaci dodávek energie, pozn. red), který počítá s tím, že 42,5 procenta naší finální energetické spotřeby bude zajištěno obnovitelnými zdroji. Není to cíl pro každý členský stát, jde o celoevropský průměr.

Dá se to zvládnout?

Nebude to samozřejmě snadné. Potřebujeme zajistit dostatečnou rychlost a objem schvalování projektů, dostatek pracovníků pro rozvoj, instalace a údržbu elektráren, již zmiňovanou integraci zdrojů do energetické sítě, ale i schopnost výrobních řetězců produkovat potřebná zařízení. Elektrárny na obnovitelné zdroje jsou velmi náročné na vstupní materiály, jako je například ocel, a výnosnost ovlivňují i náklady na financování. A do nich se právě promítl nárůst cen komodit a vyšší úrokové sazby.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit