Česko-lužické uhelné dobrodružství

O budoucnosti lužickosrbských vesnic ohrožených rypadly českých investorů je rozhodnuto. Pochybnosti přetrvávají o nákladech na revitalizaci.

Česko-lužické uhelné dobrodružství
Těžební společnost Leag si vylepšuje u německých ekologů pověst – počátkem roku spustila v dolu Lausitz obří úložiště elektřiny o kapacitě 53 megawatthodin. | Profimedia.cz

Sto procent obyvatel saské obce Mühlrose neboli Miłoraz tvořili v minulosti Lužičtí Srbové. Dnes sice slovanským jazykem mluví v běžné řeči málokdo, podle Dawida Statnika, předsedy sdružení Domowina, se však na základní škole v sousední obci srbština vyučuje a dolnosrbská kultura je v místě stále živá. Dny obce jsou však definitivně sečteny. Těžební společnost Leag z impéria EPH miliardáře Daniela Křetínského a PPF Investments představila aktualizovaný těžební plán, kde potvrdila, že Miłoraz musí ustoupit rypadlům blízkého hnědouhelného dolu Nochten. Stejně jako 130 dalších srbských obcí před ní.

A přesto Statnik nejnovější plány Leagu vítá. Společnost se totiž zároveň vzdala plánů na rozšíření dolu Welzow, což po letech bojů znamená další existenci jiné ohrožené srbské vsi Proschim/ Prožym. „Proto je pro nás aktuální rozhodnutí Leagu dobrá zpráva a úspěch,“ řekl týdeníku Hrot Statnik.

Miliardové odškodné pro Čechy

Období nejistoty tím skončilo nejen v Prožymi, ale i v Praze. Čeští investoři dostali lužické doly a elektrárny od švédského Vattenfallu před pěti lety v podstatě zadarmo. Cenu srazily dolů nevyčíslené závazky za rekultivaci po těžbě a politické riziko, že německá vláda doly a elektrárny předčasně zavře.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit