České naběhnutí na solární vidle

Investoři kolem skupiny Natland mají našlápnuto k vítězství v solární arbitráži nad českým státem. Úspěch namotivuje další.

České naběhnutí na solární vidle
Tribunál ve Švýcarsku se přiklonil na stranu investorů do fotovoltaiky sice jen v jedné ze sedmi arbitráží, i to však vyvolává naději mezi solárníky a nervozitu na ministerstvu financí. | Shutterstock.com

Skóre 6:1 může na první pohled vypadat jako drtivá porážka soupeře. Jenže v tomto případě nejde o fotbalový zápas, ale mezinárodní arbitráže, ve kterých se investoři do fotovoltaiky přou se státem o právoplatnost šestadvacetiprocentní solární daně. 

Ten jediný gól střelený týmem solárníků (který rozhodčí zatím definitivně neuznal) podle informací týdeníku Hrot aktuálně způsobuje značnou nervozitu na ministerstvu financí vedeném Alenou Schillerovou. Ta se přenáší i do sněmovny, kde poslanci řeší novelu zákona o podporovaných zdrojích energie mající za cíl srazit ziskovost solárních elektráren, a ušetřit tak podle představ ministerstva průmyslu šest až deset miliard ročně. 

Ale to předbíháme. Stát dlouhodobě vykazuje v arbitrážních sporech poměrně vysokou úspěšnost a nejinak je tomu u arbitráží solárních. Ze sedmi jich už Česko šest vyhrálo. Problém je právě v té poslední, vedené proti České republice čtveřicí firem Radiance Energy Holding, Natland Investment Group, Natland Group a G.I.H.G.. Ty prostřednictvím společnosti Energy 21, dnes vlastněné čínským fondem, investovaly v minulosti do solárních parků v Česku, a jako mnoho dalších pozdeji zažalovaly stát za zavedení solárního odvodu. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit