Česká skupina FutureLife expanduje, koupila největší kliniku na umělé oplodnění v Londýně

Evropská dvojka na poli reprodukční medicíny, za níž stojí mimo jiné investor Jozef Janov a kapitál Andreje Babiše, získala britskou kliniku CRGH, největší svého druhu v Evropě. Cena údajně dosáhla čtyř miliard korun.

Česká skupina FutureLife expanduje, koupila největší kliniku na umělé oplodnění v Londýně
Vedoucí partner holdingu Hartenberg Jozef Janov | foto Profimedia.cz

Tuzemská skupina FutureLife získá v londýnském Centru pro reprodukční a genetické zdraví (Centre for Reproductive and Genetic Health, CRGH) osmdesátiprocentní podíl, zbytek si ponechá jeho zakladatel a průkopník umělé reprodukce nejen v Británii Paul Serhal. 

Hodnotu obchodu ani jedna ze stran nekomentovala, ale podle spekulací z trhu transkace ocenila kliniku na více než 200 milionů eur (zhruba pět miliard korun), FutureLife by pak tedy za svůj podíl zaplatil zhruba čtyři miliardy korun. Bezesporu tak jde o jednu z největších investic s českou stopou ve Velké Británii v historii. Výrazněji zde utrácel snad jen Daniel Křetínský. 

Klinika sídlí na prestižní adrese v centru Londýna nedaleko Harley Street a na trhu působí více než třicet let. Ročně provede více než 3200 cyklů IVF (in vitro fertilizace, tedy mimotělního oplodnění) a její zakladatel Serhal je v Británii doslova lékařskou celebritou – klinika dosahuje jedné z nejvyšších úspěšností umělého oplodnění ve Spojeném království i v Evropě.

„Partnerství se společností FutureLife podpoří strategický rozvoj CRGH a naváže na naše základní hodnoty, kterými jsou klinická excelence, úspěch dosažený prostřednictvím neustálých inovací a individuálně uzpůsobená péče o pacienty. Neustále se rozrůstající komunita FutureLifu nabízí potřebnou šíři i hloubku vedení v oblasti mimotělního oplodnění a já se těším na další kapitolu této vzrušující cesty,“ říká v prohlášení zakladatel Serhal. Ten nadále zůstane ve vedení kliniky a převezme také řízení menší kliniky City Fertility, kterou už FutureLife v Londýně provozuje prostřednictvím společnosti Gennet. 

„Je to další důležitý milník v historii růstu společnosti FutureLife, která se stala evropským lídrem v oblasti IVF. Přinese nám další know-how, klinické zkušenosti a špičkovou péči poskytovanou pacientům na všech našich klinikách. Je to také první akvizice, kterou dokončujeme s našimi novými partnery z CVC. Společně s vedením společnosti se i nadále zaměříme na další akvizice na roztříštěném britském trhu,“ pochvaluje si investor Jozef Janov a naznačuje další plány – v  jejich rámci by FutureLife chtěl vstoupit také do britských regionů, kde už se aktivně rozhlíží.  

Pro FutureLife je nákup CRGH první velkou akvizicí od nedávného spojení s předním mezinárodním fondem CVC Capital Partners, který ve FutureLifu získal podíl 47 procent. CVC je v Česku znám například díky svému někdejšímu působení v antivirové společnosti Avast či aktuálně z likérky Stock.

I díky CVC chtějí Janov a spol. brzy atakovat pozice největších hráčů v oblasti IVF na světě. Aktuálně je FutureLife evropskou dvojkou těsně za španělskou sítí klinik IVI. Na Pyrenejské poloostrově se ale aktuálně rozhlíží také FutureLife a právě tam se brzy může zrodit nová evropská jednička.

FutureLife provozuje v oblasti asistované reprodukce a genetických služeb více než čtyřicet klinik, kromě Česka, Slovenska a Velké Británie působí také v Irsku, Nizozemsku, Rumunsku, Finsku a Estonsku. Většinový podíl v něm vlastní skupina Hartenberg, kterou založil v roce 2013 někdejší investiční ředitel Penty Jozef Janov společně s Andrejem Babišem. Ten poskytl vstupní kapitál 200 milionů eur. Dnes hodnota portfolia přesahuje 600 milionů eur, Hartenberg působí v regionu střední Evropy, především v České republice, na Slovensku a v Polsku. Kromě zdravotnictví je aktivní také v e-commerce, retailu, průmyslu a nemovitostech.