Češi se spokojí s nízkými mzdami. Jsou šikovní, ale nevěří si. Proč jsou na tom Rumuni lépe

Maďaři, Poláci nebo Rumuni jsou mnohem agresivnější v prosazování svých platových požadavků.

Češi se spokojí s nízkými mzdami. Jsou šikovní, ale nevěří si. Proč jsou na tom Rumuni lépe
Hrotcast Pavla Štrunce a Miroslava Zámečníka | foto Hrot

Důvody pro nejnižší růst mezd v EU – podle ekonoma a analytika Hrot24 Miroslava Zámečníka nejsou na tom Češi a Slováci v porovnání s jinými novými členskými státy EU nejlépe hned z několika důvodů: „My jsme schopní se spokojit s relativně nízkými mzdami, protože máme vysokou preferenci stability. Jistoty pracovního místa“, vysvětluje hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník. Připomíná, že na rozdíl od Čechů a Slováků jsou národy jako Maďaři, Poláci nebo Rumuni mnohem agresivnější v prosazování svých mzdových požadavků. „V Česku mzdy rostly tempem, asi tak jak to pozorujeme v Belgii, nebo v Holandsku. Jinými slovy – západním tempem, jenže jsme měli východní inflaci“, upozorňuje Miroslav Zámečník.

Zámečník dále poukazuje na kulturní rozdíly v přístupu k práci a migraci za lepšími příležitostmi. Zatímco v Polsku a na Slovensku je migrace za prací běžnější a lidé jsou ochotnější žádat o vyšší plat, v Česku se tato tendence nejeví tak výrazně. Mnoho Čechů považuje žádost o vyšší mzdu za neslušnost. „V mé generaci je takových lidí, kteří si nedovedou říct o přidání docela vysoké procento. Tím samozřejmě škodíme sami sobě a pak se nedivme, že máme pokles reálných mezd“, říká analytik Hrot24.

Češi se spokojí s nízkými mzdami. Jsou šikovní, ale nevěří si. Proč jsou na tom Rumuni lépe.

Přeskočíme Německo

Zámečník zároveň odhaduje, že letos Česko poroste rychleji než Německo. Zhruba o jedno procento a navzdory tomu, že je se svým západním sousedem ekonomicky velmi propojeno. Jak to může Česko zvládnout? V čem se má inspirovat u Číňanů? A proč je Česko „Paříží“ Slovanů? Dozvíte se v podcastu.