Češi nedůvěřují téměř žádnému politikovi. Nešlo by to lépe bez nich?

Z aktuálního šetření Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd (CVVM) o důvěře vrcholným politikům je možná více zajímavá druhá část – kolik lidí ministrům či poslancům naopak nedůvěřuje.

Češi nedůvěřují téměř žádnému politikovi. Nešlo by to lépe bez nich?
Petr Pavel | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

U všech zkoumaných politických představitelů totiž nedůvěra více či méně převažuje nad důvěrou. Třeba premiér Petr Fiala. Tomu důvěřuje 28 procent lidí, ale nedůvěřuje 68 procent. Nebo předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová: 22 procent důvěřuje, 69 procent nedůvěřuje.

Šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi zase důvěřuje 30 procent lidí a nedůvěřuje 38 procent (a 24 procent ho nezná). Podobně jsou na tom ale také opoziční politici. Andreji Babišovi sice důvěřuje 44 procent dotázaných, ale o devět procentních bodů více je těch, kteří mu naopak nedůvěřují. U Tomia Okamury je poměr 35 ku 58 procentům.

S nadsázkou je tedy možné konstatovat, že by se současní politici měli pakovat a uvolnit místo někomu jinému. Ale komu? Nepolitikům? Je vůbec možné, aby v současné rozbouřené době existoval nějaký ministr nebo poslanec, který by byl oblíbený u většiny obyvatel a neoblíbený u menšiny?

Podle CVVM toto kritérium splňuje momentálně jediný člověk – prezident Petr Pavel, kterému důvěřuje 59 procent lidí a nedůvěřuje 35 procent. Jenže Pavel je na Hradě jen pár měsíců, teprve se uvidí, jak obstojí v čase.

Ostatně jeho předchůdce Miloš Zeman by mohl dlouho vyprávět o tom, jak ho kdysi dávno měla většina veřejnosti ráda, ale jak se pak pro většinu obyvatel stal nedůvěryhodným.