Češi mají rekordní zájem o solární elektrárny. Jen ČEZ jich připojil přes 21 tisíc

Enormní snaha českých domácností snížit si účty za drahé energie se projevila také v ohromném zájmu o vlastní solární panely. ČEZ Distribuce v uplynulém roce připojila rekordních 21 325 fotovoltaických elektráren o výkonu 174 megawattů. 

Češi mají rekordní zájem o solární elektrárny. Jen ČEZ jich připojil přes 21 tisíc
ilustrační foto | Shutterstock.com

Žádostí ale bylo několikanásobně více, celkem přesáhly sedmdesát tisíc. Více než osmdesát procent z nich tvořily mikrozdroje do deseti kilowattů na hladině nízkého napětí, tedy typicky malé střešní instalace o několika panelech.

Letos ČEZ Distribuce hodlá investovat do nutných úprav distribuční sítě pro připojení obnovitelných zdrojů celkem 6,5 miliardy korun. „Každoročně investujeme do rozvoje a do obnovy distribuční soustavy patnáct miliard korun. Letos jsme pro rychlejší připojení zákaznických požadavků zejména v oblasti obnovitelných zdrojů, především fotovoltaických elektráren, vyčlenili z této částky 6,5 miliardy pro úpravy a posílení sítí,“ uvedl Martin Zmelík, generální ředitel ČEZ Distribuce.

Dodal, že zájem o připojení zelených výroben poroste jistě i letos. „Dokazují to data za leden, kdy jsme přijali dalších 6272 žádostí o výrobnu. Chceme být na tento nápor připraveni,“ dodal Zmelík.

Zájem o připojování nových obnovitelných zdrojů v síti ČEZ Distribuce vzrostl loni čtyřnásobně, a to také díky programu Nová zelená úsporám a Modernizačnímu fondu. V roce 2021 připojili energetici 5870 fotovoltaických elektráren, v roce 2020 to bylo 4080, a v roce 2019 dokonce jen 2282 elektráren.

Podle Solární asociace bylo v roce 2022 po celém Česku připojeno 33 760 solárních elektráren o celkovém výkonu 288,8 megawattu. Oproti roku 2021, kdy bylo postaveno 9321 elektráren s výkonem 62 megawattu, to představuje nárůst o 262 procent co do počtu a o 366 procent co do výkonu elektráren. 

I loni byly tahounem malé fotovoltaické elektrárny s výkonem do deseti kilowattů, tedy primárně domácí instalace. Bylo jich připojeno 32 909 s celkovým výkonem 237,3 megawattu. Významně posílil i segment firemních instalací a poprvé po mnoha letech se v Česku stavěly i velké projekty nad jeden megawatt. 

„Máme za sebou skutečně rekordní rok s nárůstem, který bude pokračovat i letos,“ řekl výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář. „V letošním roce se postaví obrovské množství firemních elektráren z Národního plánu obnovy.“