Červeňák se přizpůsobí

Chmelaři věří, že český chmel obstojí i při změnách klimatu. Víc ublížit může tradičnímu českému vývoznímu artiklu evropský Zelený úděl

Červeňák se přizpůsobí
Zdeněk Rosa | foto Tomáš Novák, týdeník HROT

Léto téměř bez tropických dní a naopak dostatek deště. Letošní sezona přichystala chmelařům skoro ideální podmínky a výsledkem je nejlepší úroda za desítky let. Zároveň ale pěstitelé Žateckého poloraného červeňáku utrpěli škody kvůli krupobití nebo vichřicím. Ty se přitom mají kvůli změnám klimatu stát nedílnou součástí počasí v Česku. Obstojí Žatecký poloraný červeňák?

Letošní léto na rozdíl od minulých let nepřineslo dlouhá tropická vedra, což pozitivně ovlivnilo úrodu chmele. Podle klimatologů ale kvůli klimatické změně má i Česko trpět extrémy počasí, výkyvy teplot, záplavami a podobně. Tedy přesně tím, co chmel nemá rád. Nebude to ohrožovat české chmelařství?

Žatecký poloraný červeňák, pořád ta samá odrůda, se v Česku pěstuje tisíc let. Za tu dobu se musel s něčím vyrovnat a dokáže se přizpůsobit měnícím se podmínkám. Vidíme to i na trendech – průměrná teplota je dnes vyšší než před padesáti lety, což pro chmel není optimální. Z pohledu výsledků jsou stále lepší a horší roky, ale výnosy v průměru pořád rostou.

Jak se novým podmínkám musejí přizpůsobovat pěstitelé?

Samozřejmě tomu jdou také naproti. Kvůli suchu se například zavádí zavlažování chmelnic. Rovněž se snažíme o rostlině zjistit víc informací. Už dnes máme v chmelařských oblastech meteo­stanice, kde sledujeme teploty a vlhkost vzduchu i půdy. V tomto směru se připravují i další projekty, které mají informace zpřesnit.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit