Černý pátek pro Amazon. Čelí masivním protestům

Proti největšímu světovému online prodejci se spojily odbory a environmentální organizace. Radikální hnutí Extinction Rebellion sáhlo až k blokádám.

Černý pátek pro Amazon. Čelí masivním protestům
Protest radikálního hnutí Extionction Rebellion proti Amazonu | foto Profimedia.cz

Slevami nabitý Black Friday je pro Amazon klíčovým dnem roku. Letos navíc během všeho shonu musí čelit i masivním protestům, blokádám a výzvám ke stávce. Koalice odborových a environmentálních skupin a hnutí za rovnost pod názvem Make Amazon Pay (Ať Amazon zaplatí) se kromě sepsání požadavků na vedení Amazonu odhodlala k akci.

„Amazon moc bere a málo dává,“ uvádí v prohlášení koalice organizací, mezi něž patří například i Greenpeace. Téměř padesát organizací po celém světě se pak podepsalo pod její „základní požadavky“, mezi něž patří zvýšení platu zaměstnanců, včetně bonusů za práci v nebezpečných podmínkách, omezení dohledu nad zaměstnanci, lepší kontroly případů covidu-19 či placení spravedlivých daní bez vymýšlení různých kliček, jak se tomu vyhnout.

Kromě toho Make Amazon Pay organizuje stávky zaměstnanců Amazonu po celém světě, cíleně v den, kdy to bude společnost bolet nejvíce. Ve Francii vyzvala velká odborářská organizace CGT zaměstnance Amazonu ke stávce. V Německu, což je po USA největší trh Amazonu na světě, vyzývá pracovníky v logistických centrech k témuž odborářská organizace Verdi. Tamní vedení se ale brání a v prohlášení uvedlo, že pracujícím zvedlo platy už během léta, navíc jim nabízí benefity a kariérní příležitosti v bezpečném a moderním prostředí.

Představitelé „protiamazonské“ koalice ale trvají na svém. „Zaměstnanci Amazonu čelí nebezpečným podmínkám, neustálému dohledu a je s nimi zacházeno jako s roboty,“ tvrdí Owen Espley z aktivistické skupiny War on Want. „Je načase, aby Amazon platil spravedlivé mzdy, spravedlivé daně a zaplatil za dopady na planetu.“

Aktivistům se dále nelíbí, že Amazon těží z dopadů pandemie covidu-19. Ještě výraznější příklon lidí k nakupování na internetu byl jedním z hlavních důvodů, proč společnost letos oznámila meziroční ztrojnásobení svých zisků. Dalším kritizovaným aspektem jeho podnikání je odpor vůči organizování odborů. Letos byl zmařen pokus zaměstnanců organizovat se v odboru v americké Alabamě. Americké regulační orgány pak prošetřovaly, zda Amazon nevyvíjel na své zaměstnance při hlasování nátlak.

Po vlastní ose vede protesty radikální hnutí na ochranu životního prostředí Extinction Rebellion. Zaměřilo se hlavně na Velkou Británii, kde ve třinácti logistických centrech a skladech Amazonu zablokovalo vstupy a příjezdové cesty. Kromě toho se ke stejné akci odhodlalo i v Německu a Nizozemsku. „Black Friday zosobňuje posedlost nadměrnou spotřebou, která není v souladu s planetou, na níž by se dalo žít,“ uvedlo hnutí v prohlášení a obvinilo Amazon a jemu podobné společnosti z rozdmýchávání bujícího konzumu na úkor přirozeného světa.

Amazon ještě před začátkem protestů uvedl, že bere svou roli ve světě v posledních letech vážně, a připomněl svůj závazek stát se do roku 2040 uhlíkově neutrální firmou.