Čas mluvit o prezidentovi

Je čím dál jasnější, že prezidentovo okolí záměrně mlží o jeho zdravotním stavu. Zlehčuje ho, aby obhájilo své kroky. Začíná jít o lidskou tragédii v přímém přenosu.

Až dosud bylo lepší se zprávám o hospitalizaci hlavy státu vyhnout. Minimum informací o závažnosti Zemanova zdravotního stavu dávalo prostor spekulacím, které nebyly hodny situace, jež nastala. Jenže právě teď, kdy ostrým vyjádřením vstoupila do hry i samotná Ústřední vojenská nemocnice, je načase říct: Zachraňte prezidenta.

Před pár dny začala o prezidentově zdraví varovně hovořit bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Ač tvrdila, že má dostatek informací a komunikuje zřejmě s částí Zemanovy rodiny, její role je zahalena nejasnostmi a nebylo moc etické se jejími prohlášeními zabývat. Stehlíková varovala zejména před okolím prezidenta. Prý mu nedopřává klidu a vytěžuje jeho postavení navzdory nemoci, čímž mu ubližuje.

Když v podstatě totéž nyní potvrdila samotná Ústřední vojenská nemocnice, kde je hlava státu hospitalizována, je zřejmé, že informace jsou relevantní. A prezidentovo okolí vrhají daleko za hranu slušnosti.

Připomeňme, že za prezidentem byl na návštěvě předseda Sněmovny Radek Vondráček z ANO, o čemž nevěděl prezidentův ošetřující lékař. Nemocnice se pak ostře distancovala od Vondráčkových informací o stavu prezidenta (šéf Sněmovny prohlásil, že prezident je schopen vykonávat svou funkci) a od průběhu a obsahu jejich setkání, kdy prezident podle Vondráčka svolal schůzi Sněmovny na 8. listopadu.

Šéfa Sněmovny za prezidentem přivedl na Kliniku anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny kancléř Vratislav Mynář. Mimochodem ten, který komentoval prezidentův bezvládný stav při příjezdu do nemocnice jako spánek.

Je čím dál jasnější, že prezidentovo okolí záměrně mlží o jeho zdravotním stavu. Zlehčuje ho, aby obhájilo své kroky. De facto začalo vykonávat jeho úřad a schovává svou zvůli za nemocného prezidenta. Už nejde o to, jestli budou všechny údajné prezidentovy kroky, jako je jmenování soudců, pověřování či nepověřování Andreje Babiše sestavením vlády nebo svolání Sněmovny, právně napadnutelné. Tady začíná jít o lidskou tragédii v přímém přenosu.

Veřejnost musí znát prezidentův stav a důsledky jeho nemoci pro jeho práci. Musí mít jistotu, že své kroky dělá ve stavu, kdy je jich schopný, a jsou podloženy jeho zdravím. A taková situace teď není, jak vyjádření ÚVN jasně říká. Pokud by se ona chvíle ani neměla v nejbližších týdnech přiblížit, měl by pravomoci prezidenta transparentně podle ústavy převzít někdo jiný, po rozhodnutí obou komor parlamentu konkrétně premiér a šéf Sněmovny. Rozhodně ne kancléř, poradce nebo někdo další.