Byznys se suchem. Opatření proti nedostatku vody vyjdou na stovky miliard

Sucho představuje hrozbu pro zemědělce nebo města, na druhé straně přináší zakázky firmám, které vrtají studny, montují vodovody nebo budují rybníky.

Byznys se suchem. Opatření proti nedostatku vody vyjdou na stovky miliard
ilustrační foto | Shutterstock.com

Třeba na konci března dokončila stavební firma Martin Čermák z Postřelné budování 22 nových tůní na okraji Jablonného v Podještědí. Šlo o společnou akci Institutu pro udržitelný rozvoj a místního sdružení Čmelák.

Projekt s názvem Mokřady Česká ves podpořily norské fondy, Liberecký kraj i Státní fond životního prostředí, přičemž náklady této první části projektu dosáhly zhruba šesti milionů korun.

Nemalé peníze ale vynakládají také jednotlivé domácnosti. V posledních letech je enormní zájem o vlastní studnu. Některé firmy, které se specializují na vrtání studní, mají své kapacity na dlouhé měsíce plné. 

Zájemci si musí připravit stovky tisíc korun. „Velmi hrubě orientačně lze říci, že celková cena se ve většině případů pohybuje v řádu 100 až 300 tisíc korun. Jen výjimečně cena výrazně klesne pod 100 tisíc nebo naopak překročí 500 až 600 tisíc korun,“ řekl předseda České asociace hydrogeologů Josef Vojtěch Datel.

Mnohé rodiny zase využívají možnosti dotace z programu Dešťovka, z níž lze pokrýt až polovinu nákladů na využívání srážkové vody – například na zalévání zahrady či splachování toalety. 

Kolik peněz dají ministerstva zemědělství a životního prostředí v následujících letech na opatření proti suchu? A kdo ještě na suchu vydělává? Dočtete se v aktuálním vydání týdeníku Hrot.